Tuesday, September 2, 2014

Jem

Assalamualaikum!
Apa kabor blaker? Sihat? Alhamdulillah abang sihat..

1- Siapa kat sini x pernah rasa duduk dalam jem? Tak penah? Bohong..

2- Manusia kat Malaysia ni dah merasa jem seawal seminit selepas lahir..tu kalau tiba2 dia diberanakkan masa jem dalam kete lah..

3- Semua orang terfikir2...yang dok jem hari2 ni amenda puncanya?

4- Korang mesti pernah alami jem yang panjanggggggģ gilaa..then lepas sejam dua, ko melepasi jem tu dengan tak nampak langsung apa puncanya..

5- Dialog biasa... "aduii..eksiden la ni.." "Roadblock2! Pakai seatbelt woi!"

6- Then ko roadblock ke mana, eksiden ke mana..FISH gila rasa kan?

7- Sejak dua menjak ni aku banyak duk atas jalan..memandu..bukan duduk atas jalan..

8- So banyak kali jugak la aku sangkut dalam jem..dia bila jem ni kan, rasa FISH gila bila nak2 ko drive sorang2, radio kete rosak..mesti masa tu ko akan mencarut sorang2 dalam keter..mcm aku la..abis ayat mencarut keluar..

9- Ko takkan jadi mcm tu kalau ada org lain dlm kete..nak2 awek..hehehe

10- So, sepanjang aku sangkut dalam jem akhir2 ni, boleh kata 9/10 jem tu aku x jumpa punca..sumpah sakit hati bhai..

11- Lama2 menda ni dah jadi subjek kajian akal aku plak..apa punca jem yang tak nampak punca ni? Dan aku rasa aku hampir menemui jawapannya..xtau lah kalau orang lain dah tau, aku baru tau..tapi aku rasa semua orang patut tahu pasal puncanya ni..

12- Sebab semua orang perlu tahu adalah kerana menjadi tanggungjawab masing2 untuk buat sesuatu andai ditakdirkan ko duduk di hadapan punca jem misteri utk orang2 kat blakangg sana..

13- Aku syak semua jem2 yang xde jawapan tu berlaku kerana adanya pemandu2 yang bangang, dah tau bawak slow tapi duduk lane kanan..

14- Imagine, bangang ni duk kanan, lane tengah ada lori, lane kiri ada lori..yang bangang ni nak potong lori speed 30km/j...

15- Aku berani cakap camni, sebab aku penah duduk blakang kete mcm ni bhai..bawak mercedese, tapi otak x bawak..aku nak hon,kete aku hon rosak plak...bagi spotlight dia buat bodo..fuhh..menyirapp..kat blakang dah beratur panjang dah keter..

16- So menjadi tanggungjawab kita semua kalau nasib duduk kat blakang driver bangang mcam ni, kalau hon kete korang x rosak, hon la sampai dia ketepi..sluh spotlight sampai dia eksiden..haa..jahat plak aku rasa..

17- Kalau korang ada dalam ketegori driver bangang ni, tolongla..blajar undang2 jalanraya duk lane mana kalau nak slow...paling penting blajar mcm mana xnak menyusahkan hidup org lain n bagi org mencarut2 kat blakang..

"Kecik-kecik tak nak mampus, bila besar menyusahkan orang.." - Director Ahmad

Gambar mercedese ni adalah gambar sebenar citer yg abg cakap tu..yang Saga FL tu sekadar gambar hiasan..

Friday, August 22, 2014

Birthday Berkabung

Assalamualaikum..

Apa khabar semua? Alhamdulillah abang sihatt..

1- Alhamdulillah genap 25 tahun Allah turunkan aku ke muka bumi ini..

2- 25 tahun yang penuh dengan suka duka..merasa asam garam hidup sebagai manusia..Alhamdulillah masih tabah sehingga hari ini..

3- Tahun ni aku x bajet akan dapat sambut birthday dengan kawan2 n buah hati..sebab masing2 dah duduk jauh..

4- So hari ini plannya nak balik la kuantan untuk sambut dengan keluarga..

5- Tapi Allah anugerahkan aku dengan sahabat yang baik, Kamal yang plan surprise party malam semalam..semua perbelanjaan ditanggung beliau berkat rezeki lebih..

6- Sahabat aku jugak senyap2 import buah hati aku dari Kuala Pilah untuk sama2 dengan aku malam semalam..

7- Sumpah aku terharu..sebab aku berada dalam saat yg agak sukar masa ni..di mana aku diberhentikan kerja, jauh dari keluarga, jauh dr rakan2 susah senang dulu...

8- Seriously, masa sampai kat tempat kejadian pun aku mmg x expect langsung makanan banyak2 tu untuk sambut birthday aku..sebab aku pun macam dah terlupa hari esoknya (harini) adalah birthday aku..hahaha..

9- BAM! Buah hati keluar entah dari mana bawak kek..sumpah aku terpaku..terkejut gila..serius ni x berlakon propa punya..

10- Aku x pandai nak bermadah hemah ni..tapi seriously, terima kasih banyak2 pada sahabat2 aku and yg tersayang sebab kalian membuatkan aku rasa x keseorangan kembali..

11- I love you guys..

12- Hari ni, jenazah2 dan mayat2 mangsa #MH17 tiba ke tanah air..

13- Sebulan yang lalu, mereka semua x sabar untuk menjejakkan kaki ke tanah air mereka..untuk balik ke rumah, memeluk cium ahli2 keluarga mereka..

14- Ada yang sudah bertahun2 x bertemu dgn keluarga masing2..

15 - Sebulan mereka memulakan perjalanan..akhirnya, hari ini mereka sampai juga ke rumah ke pangkuan keluarga mereka...namun berada di alam yang lain..

16- Ini semua ketentuan Allah..tabahlah menghadapi

17- Kepada makhluk2 yg mempertikai majlis istiadat pada hari ini..mungkin ada benar point yg anda berikan..tapi pernah x fikir sekejap untuk hormat..tanpa provokasi, tanpa mencetuskan pertelingkahan di alam maya..

18- Aku rasa, kalau rasa diri dah kompom syurga, dah betul serba serbi, berani, pergila ke majlis tu dan halang dari ianya berlaku..rasanya seorang yg jihad dan "Islam hadhari" seperti anda mesti berani n sanggup untuk buat mcm tu..barulah true pejuang..

19- Pilihan yang terakhir kalian ada hanyalah diam dan sedekahkanlah Al- Fatihah..

20- Al-Fatihah...

Wednesday, August 20, 2014

Tenang 2

Assalamualaikum!

1- Alhamdulillah..cepat Allah bagi jawapan kat aku.. baru 2 hari buat istikharah, Dia dah bagi jawapan..

2- Seperti yang sudah dijangka, aku dah bersedia untuk situasi ni..sekarang aku cuma perlu usaha lagi n serahkan pada Allah..

3- Kena semat dalam kepala..rezeki kita Allah yang bagi..bukan manusia..

4- Segala yang berlaku adalah perancangan Dia..kita mintak macam2 benda yang kita rasa terbaik untuk kita..tapi Allah x bagi..maka husnuzon lah dengan Allah..pasti ada rancangan yang lebih baik dah diaturkan untuk kita..

5- Have a great day! ☺

6- Still loving you.. 😙

" Kita mintak permata, tapi Allah bagi batu..kita kena yakin yang batu tu lagi berharga dari permata sebab itu Allah yang bagi..sebab Allah sentiasa bagi yang terbaik untuk hamba-Nya.."

Tenang

Assalamualaikum!

Pekabor? Sihat? Abang okayy..

1- 2 3 hari lepas abg pos entry emo..Alhamdulillah..dapat la sikit kesedaran skrang ni..

2- ada sesuatu berlaku di pejabat aku sehari lepas aku pos entry tu.. perkara tu membuka minda n hati aku..

3 - Ia boleh jadi hari yang buruk / mimpi ngeri bagi aku, atau boleh menjadi hari yg membuka pintu hati aku dan petunjuk pada aku untuk mengubah kehidupan aku selama2nya..

4- sekarang hanya prepare for the worst..membuat plan apa nak buat sekiranya sesuatu berlaku..mungkin x lama lagi..hanya berserah kepada Allah.. apa pun tenang..

5- Harus ingat,rezeki kita bukan manusia yg tentukan, tapi tu semua Allah yang bagi..

6- Doakan aku diberi jalan yang terbaik..mungkin ini adalah permulaan kepada sesuatu yang baik untuk aku dan keluarga InsyAllah..

7 - Good Night..i love you all..especially You..yg still x sihat2 tu.. 😙

* Tak tau apa perasaan ini..tapi...tenang..damai.. 😊

"Don't ever love your employer too much..because you will never know when they are going to stop loving you..." - Unknown

Monday, August 18, 2014

Antara Suka & Terpaksa Suka

Assalamualaikum!

So sekarang aku ada alasan baru untuk menulis kat blog ni..Stress..

Apa khabar semua..sihat? Yeah..seronok cakap sorang2..Alhamdulillah abang sihat..

1- aku x ingat last aku update blog ni,aku kat mana..maksud aku tempat kerja.. nak refer balik pun malas..so biar lah..

2- sekarang aku berada di company ke - 2 untuk aku berkhidmat dalam hidup aku selepas Healwell..

3- Kalau dulu jawatan aku kat healwell adalah Brand & Product Assistants (graphic designer jugak sbenarnya) , kat sini jawatan aku adalah Graphic Designer..

4- Alhamdulillah, pendapatan bulanan naiklah sikit..boleh la menabung duit kawin lebih sikit..xdela boleh jadi jutawan dalam 30 tahun..tapi syukurlah..rezeki Allah bagi skrang ni...

5- Bagi seorang graphic designer, kalau x jumpa client yg datangnya dari "neraka" ( client from hell) , memang x sah la kan..well..asam garam dunia grafik..

6- Apa2 pun syukurlah, officemate kat sini lebih cepat aku suaikan diri, jumpa orang baru yang memberi ilmu baru..u know..getting better orang qatar cakap..terima kasih berbanyak2 pada kawan2 yang tlg aku masuk kat sini..

7- Tugas aku kat sini mencabar sikit dr dulu..sebab kat sini aku dah mula bekerja dgn client yg berbeza..dulu keje in house je..so agak bosan sikit..kat sini memang skill grafik tu akan bertambah la..memang mcm apa yg aku nak dulu..

8- Keje pun dah makin banyak..mcm yg aku nak dulu masa duk kat healwell keje x banyak smpai kadang2 rasa bersalah mcm makan gaji buta..

9- Tapi..aku xtaulah..makin lama aku makin x happy..bukan sebab kerja baru,orang baru, kerja bertimbun, stress dgn client etc..tapi aku rasa mcam dah jarang dapat menikmati hidup...

10- imagine this.. pagi bangun pergi keje..1 hari buat design..bila stress lepak dgn officemate cerita pasal mcam2 cara nak cari duit..dari citer freelance, ke forex sampailah ke emas..

11- Then jam 5.30 balik keje..sampai umah dalam pukul 6..lepas tu bukak pc..kadang2 makan smbil tgk movie gitu2..then tibalah malam hari..hadap lagi pc tu sambil2 reply msg customer, msg buah hati, borak lagi dlm group watsapp pasal emas tadi dan sbagainya lah..

12- then mata pun dah mengantuk aku pun tido..esok ulang lagi sampai lah hari jumaat..

13- orang rasa hari cuti tu heaven..tak lagi brader..imagine ni pulak.. bangun dlm kol 9 ( biasanya dah tersedar kol 9pg xleh tido dah) , then hadap pc..kadang2 bangun pagi tgk sekeliling, aku sorang2 diri sebab kawan2 umah keje sabtu..

14- tghari kalau rasa rajin, aku turun lah pegi lunch..naik balik hadap pc lagi..apa benda yg aku dok godek kat pc tu pun xtau lah..sampai lah petang..

15- then malam aku ngantuk, aku tido..same thing hari ahad..then isnin terus ulang yang tadi tu punya cerita..

16- aku tertanya2 pada diri sndiri..ni ke hidup yg aku nak..normal ke hidup aku ni? Kalau normal, kenapa aku x happy?

17- Jangan kata "ko pegi la tgk wayang ke, window shopping ke..."...sebab terus terang aku cakap, kadang2 aku x mampu nak buat menda tu..menda yg aku suka..x mampu..sebab kemampuan aku tu ada benda yg lebih penting utk aku guna..

18- Ya..tu lah yg aku nak tekankan dalam entry aku kali ni..aku dah x banyak buat benda yang aku suka..benda yang buat aku rasa sedang menikmati hidup..walaupun sekadar lepak minum dgn kawan2, borak merapu pun xpe janji aku happy..tapi dah xde..sebab jauh..

19- Then orang cerita2 kat aku cara2 nak ubah kewangan..forex, emas etc..aku kaji..research google habis2 pasal menda2 tu..then aku tau menda tu  betul..cuma risikonya bergantung kepada org yg kita buat tu jujur atau tak..

20- harapan aku, aku dah xnak kerja  bawah orang..aku nak kerja sendiri, buat bisnes sndiri, buat bisnes dgn isteri aku atau kawan2 aku atau sape2lah..asalkan aku dah x makan gaji..

21- Tapi..aku xtau lah..saat aku tgh semangat, orang menakut2kan aku..buat aku x tenang n x brani nak cuba sesuatu yang baru...yg mungkin dpt ubah hidup aku selama2nya..

22- Sumpah..aku tertekan hidup mcm ni..koa sara hidup makin naik, kos nak kawin makin naik, kos itu ini semua makin naik..tapi kewangan aku..

23- Aku ada baca, orang gaji RM4000 ke bawah duduk kt KL ni adalah miskin bandar..abih tu dgn gaji aku ni? Miskin apa? Kedana?

24- Setiap hari aku cuba senyum..positifkan diri sendiri..sorok jelah segala perasaan yg x sedap tu jangan bagi orang nampak..

25- Aku xtau kenapa aku tiba2 jd down mcm ni..maybe sebab sekarang aku kerap duduk sorang2 x berteman..x happy beb..sumpah x happy..

26- Aku suka pantai..sungai, tempat2 sejuk, tgk wayang, main boling etc..tapi aku duduk kat sini, aku x boleh n kadang2 x mampu nak buat smua benda tu..kejadah apa nak lepak sungai kat bandar ni? Nak lepak sungai klang tu? Hari2 boleh jumpa mayat..

27- Aku mampu berdoa je lah..supaya Allah bukak pintu rezeki aku supaya aku boleh kluar dr hidup mcm ni cepat2.. boleh kawin cepat2 at least ada teman..dab x payah nak kerja dgn orang, nak ikut arahan orang, nak ikut kehendak client yg mcm gampang..

28- Jangan risau..aku x bodoh lagi nak bunuh diri sebab depressed mcm robin williams walaupu  dia seorang legend..

29-Apa2 pun skrang ni aku dh boleh tulis blog kat HP..so maybe makin kerap la aku menulis kt sini.. kot..

30- Dah la..esok aku kerja..selamat malam semua..smoga hari2 kita semua akn datang lebih baik dari hari yg lalu.. Assalamualaikum..

31- I love you.. ( ye..awak yg x sihat tu..) sempat plak jiwang..


* Sebenarnya aku x suka jadi graphic designer..habis je degree azam aku  nk keje bidang lain..tapi je yg aku mampu setakat ni..ikut je la jalan ni..sampai bila..x pasti..nak xnak, aku terpaksa suka..

" Buat sesuatu yang kita suka..mesti kita akan happy n lebih nikmati hidup walaupun x kaya.."

Wednesday, April 23, 2014

Dugaan Bertunang

Assalamualaikum !

1 - Apa kabor blaker? sihat?

2 - Dah 2 3 hari aku duk fikir nak tulis artikel baru, tapi tak ada idea..nak merepek pun takde idea..bayangkan..jahanam betul..

3 - Hari ni aku terjumpa orang post satu artikel pasal "Dugaan Bertunang"..

4 - Aku selalu dengar, "Zaman bertunang ni, banyak dugaannya beb..kalau tak tahan boleh putus.."

5 - Aku tak pernah bertunang, apatah lagi menjadi pentunang seorang manusia.

6 - Sejak akhir2 ni, ramai gila kawan2 sama batch aku kat UiTM dulu sama ada diploma atau degree dah bertunang..



7 - So aku curi je la artikel ni ya..aku bagi la credit..alaa..kedekut! Click Sini untuk ke artikel asal..

8 - Let's talk about the topic..Point 9 hingga 19  adalah nukilan penulis asal..copy paste..malas aku nak tulis balik..Aku cuma "Che Det" kan je supaya senang korang nak baca..So kalau ayat "AKU" tu, bukan aku la yang tulis ya..penulis asal..

9 - Orang cakap nak dekat kawin ni makin banyaklah dugaannya.. DARAH MANIS katanya..

10 - YES ! memang aku akui ape yang kawan-kawan dan mereka-mereka semua cakap memang betul. Macam-macam dugaan. Setiap bulan jugalah mesti ade perang dingin. Bukan sebab ada malash ape pun. Tapi.. ntahlah.. tak tau nak cakap. Lepas 2,3 jam ok balik. Nasib baik aku dapat tunang yg sangat-sangat penyabar dan memahami. Selalunya gaduh pasai bila kol x reti nak angkat je pun.. fuhh ! rase macam nak tunggang terbalik dunia..

11 - Kadang-kadang benda kecik jadi besar. Benda besar lagilah bertambah besar. Kesian jugak tengok en tunang layan perangaiku yg ntah ape-ape ni..

12 - Mudah sangat nak terase. Tak cakap kasar pun katanya kita cakap kasar. Tak habis-habis nak merajuk. Akal kata sabar.. sabar.. tapi.. last-last ikut kata hati jugak. Habis sembur semuanya..

13 - Kalau tak jumpa rase nak marah. Sebelum bertunang x jumpa pun x kisah. Kalau boleh tiap minggu nak jumpa. Lepas tu x reply mesej mula la kol bertalu-talu. lepas tu mulalah menangis sebab fikir dia bukan-bukan. Mulalah meroyan sorang-sorang. lepas tu, die dah kol n reply text.. mulalah chill semula.. normal ke semua ni?? 

14 - Salu bila kol tak tahu nak cakap ape. Diam seribu bahasa. Lebih baik x kol dari kol. lebih baik x mesej dari mesej. Hati panas je, ade je salah die yg kita nampak..mulalah rase menyampah. Bila dah rase menyampah mulalah nak putus lah ape lah.. aishh. syaiton !

15 - Terase susah nak kumpul duit. Fikir-fikir gaji bulan ni nak saving lebih sikit. Tup tup tengah bulan ade je benda nak kene keluarkan duit.. terpaksalah hold ke bulan seterusnya..

16 - Bila dah bergaduh duk meroyan sensorang..mulalah fikir ' Betul ke dia ni pilihan aku yang tepat? ' 'Selamat ke? bahagia ke aku lepas kahwin?' Hati kena tetap kawan ! hasutan syaitoon yg di rejam semua tu. Kuatkan hatimu, jangan terpedaya dengan hasutan syaiton. Tiang masjid baru saje nak terpacak dah ri robohkan semula. Bertepuk tamparlah syaiton durjana semuanya...

17 - Mulalah ade godaan orang ketiga..pas tu, ex lama datang semula lah.. itulah inilah..

18 - Time tengah bertunang ni pulak lah jadi macam-macam hal. Kene transfer tempat kerjalah, moto hilanglah, kereta accidentlah..mcm-mcm hal.. sabar...

19 - dann.. tidak semua manusia atas muka bumi ni tahan dengan semua ni.. ingat yang indah-indah je.. jangan fikir yang bukan-bukan ye.

20 - So kepada kawan2 aku yang dah bertunang dan yang membaca artikel ni (Kalau ada) , betul ke?

21 - Kalau tanya aku, "Turn ko bila plak?" , Ketahuilah, jawapannya aku sedang usahakan secepat mungkin..hehehe..paling awal hujung 2014, paling lewat maybe..InsyAllah ya InsyAllah.. sebelum pertengahan 2015..Amiin..ko tadah tangan aminkan sekarang!

22 - Kalau ko ingat aku x jeles tgk kawan2 aku dah bertunang and ada yang dah beranak pinak, ko silap..aku jeles..dah..senyap!

23 - Mungkin belum rezeki hamba..alaa..rileks laa..sampai masa, sampai la kan..rilekk..sabarr.. :)

24 - Kawan2 yang seperjuangan dengan hamba pun, rilekss..masa kita kan tiba..hahaha..

25 - Kepada rakan2 yang dah bertunang n yang dah pun berkahwin, aku ucapkan Tahniah and semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat dan disambung sehingga ke Syurga..

26 - Kalau nak doakan pengantin, jangan doakan bahagia ke anak cucu je..nanti kang sampai ada anak cucu je dah becerai..kan? Doakan bahagia hingga ke akhir hayat .. :)

27 -  Pada kawan2 yang dah bertunang jugak, tadahlah tangan sambil baca dan aminkan doa ini..tadah tangan and baca sepenuh hati tau! Stakat taip "AMIN" je tak kira berdoa lagi.. :)


Ya Allah Ya Tuhan kami..
Kami memohon perlindunganMU..
dari gangguan syaitan dan iblis
dari perasaan benci dan syak wasangka
dari khianat dan hasad dengki manusia
Kami memohon pelihara dariMU Ya Allah..
agar hubungan ini
kekal bahagia
hingga ke syurga..

Ameen..

28 - Jumpa lagi.. Love You guys so much..Especially "YOU".. ;)



"The best love is the kind that awakens the soul; that makes us reach for more, that plants the fire in our hearts and brings peace to our minds. That’s what I hope to give you forever." – The Notebook


Monday, April 14, 2014

New Stage

Assalamualaikum !

1. Last post aku adalah 3 April 2013. Sudah 1 tahun 11 hari dari kali terakhir aku menulis kat sini. 1-11..ada unsur2 illuminati kat situ..

2. Well, untuk pendekkan sikit cerita, aku bagi point antara benda2 penting yang dah berlaku sepanjang 376 hari ni :

- Konvo degree.
- Menganggur lagi.
- Mulakan bisnes baru.
- 1st time mengundi.
- On Date.
- Clash.
- Dapat kerja kat House of Healin (Gamogen..produk trademark company ni bagi sape yang x penah dengar)
- Duduk serumah dengan Kamal n lan kat S.alam dengan 2 orang lagi.. what a dream for us..hahaha!!
- Kenal "orang" baru.
- Dapat gaji.
- Habis gaji.
- Raya
- Mula rapat dengan "orang" baru.
- Kumpul jersi.
- Jumpa family "orang" baru.
- On date.
- Kerja bosan.
- Mula fikir nak kawin.
- Dah mula simpan duit nak kawin.
- Pahang menang Piala Malaysia 2013
- Angau.
- Melancong dengan keluarga ke Langkawi. Syok..dah lama gila x pegi family vacation!
- Kuantan banjir. Sejarah 1st time rumah masuk air.
- Gila bayang
- Pegi Gym. Bayar RM60 sebulan,peginya 7 hari je. Turun la 3 4kg..jahanam..
- Start cari kerja baru yang menawarkan peluang lebih bagus.
- Interview. Gagal
- Interview. Senyap tiada jawapan.
- Kamal dan Lan tinggalkan aku bertiga terkontang kanting di Shah Alam lepas Kamal dapat keje baru kat KL dan Lan balik Kuantan..Cilaker..mahal ko tau tak menyewa 3 orang kat umah ni!
- Dah mula pandai pakai seluar khakis.
- Interview. Senyap lagi.
- Dah pandai buat rambut Pompadour..hensem nak mampus.
- Interview. Nampak harapan sikit.
- Puihh..xde jawapan jugak.
- Bisnes semakin baik Alhamdulillah.
- Semakin sayang.
- Interview. Berjaya Alhamdulillah.

3. Saat aku menulis ni, lebih kurang 2 minggu je lagi sebelum masuk tempat kerja baru,yang menawarkan bayaran yang lebih baik dan setimpal lah bagi aku sebagai degree holder yang x seberapa ni.

4. Alhamdulillah, doa aku, mak, kakak2 dan yang "disayangi" pada aku dah mula termakbul sikit2..Aku x tahu apa yang Allah dah rancang untuk aku,tapi yang aku tahu mesti itu yang terbaik untuk aku.

5.Apa yang pasti, kerja kat tempat baru ni mesti lebih mencabar daripada kerja aku sekarang. Kerja aku sekarang ni best..bukannya tak best. Ofis besar, Head Department baik, officemates baik, meja selesa, tandas aircond, Milo banyak kat pantry n macam2 lagi lah!

6. Cuma aku tak rasa aku bole kerja lama2 macam ni kalau aku nak kembangkan skill aku. Satu perkara yang korang kena tahu pasal in house designer ni, kerjanya bosan n terperangkap dengan benda yang sama berulang2 kali. Apa2 pun, pengalaman kerja selama 10 bulan ni insyAllah akan aku perbaiki di tempat baru.. Jasa, ilmu dan pengalaman dari sini takkan aku lupa..thank you so much sebab terima aku sebagai fresh graduate yang belum kenal dunia..

7. InsyAllah aku rasa tempat kerja baru nanti lebih banyak aku boleh belajar memandangkan kat situ ramai geng2 blajar aku dari perak and shah alam ni. Dan satu perkara yang pasti, hidup aku mungkin akan bertambah2 sibuk kat sini. Tapi takpelaaa...bagi aku, masa muda,bujang ni lah aku nak keje camni pun..Kalau boleh, dah kawin nanti, xnakla aku keje kluar pagi balik tgh malam,sabtu ahad jarang2 kat rumah..kesiannn orang rumah..hehehe

8. Sebut pasal orang rumah..hehehe..well, aku xdelah nak kembang dada sangat, tapi setakat ni Alhamdulillah, aku dah jumpa orang baru yang jauh lebih baik dari yang pernah aku dapat or gilakan dulu. Yang paling penting, dia betul2 sayang aku dan menjadikan secara rasminya aku pun betul2 sayang dia... Cuma aku x sangka lah,ada orang ushar aku dari zaman Diploma aku dulu..hahahaha!!!

9. Cuma belumlah jadi "Orang rumah" lagi..dalam plan lahh..hahaha..tak pernah aku sangka pelan hidup aku yang dirancang boleh berubah dalam sekelip mata. Kalau dulunya plan aku nak berumahtangga adalah pada umur 30 paling awal pun. Tapi sekarang, kalau sekarang mampu,sekarang jugak aku dah kawin..hahaha..elok sebenarnya kawin muda ni..tapi tengok kepada kemampuan dulu lah..ko nak jaga anak orang ni,bukan anak itik..moga2 cepatlah ya.. Amiin.. ko aminkan sekarang..

10. Sekarang matlamat hidup aku dah banyak berubah sama sekali.. Walaupun aku hanya merasa zaman pengangguran selama 3 4 bulan je, tapi dah cukup untuk sedarkan aku,life is not as easy as we think..

11. Tak semua benda yang kita plan tu akan menjadi, tapi semua benda yang terjadi tu adalah Plan Dia yang jauh lebih baik dari plan kita. Selalu kita rasa plan kita tu dah cukup terbaik dah, tapi rupanya ada yang lebih baik dari itu walaupun pada mata kita benda tu adalah sesuatu yang buruk.

12. Saje la nak cerita..Kalau sebelum ni,aku paling malas nak buat 2 3 benda dalam satu masa..contohnya, kalau masa tu aku tengah belajar, jangan harap la aku nak buat benda lain slain dari tu walaupun kadang2 aku belajar pun macam tak belajar..hahaha..

13. Tapi sekarang, Alhamdulillah sejak bisnes kecil2an aku dengan kawan2 aku ni semakin baik, aku dah tak kesah nak buat 2 3 benda skaligus,asalkan ada pulangan..Kadang2 kerja aku dengan partner aku ni walaupun masing2 kerja 5 hari seminggu, kadang2 jadi 6 hari, kadang2 jadi 7 hari..Tapi okay laa..at least kitaorng enjoy..biasalaaa..memandangakan dalam kepala otak sekarang ni fikir nak cari duit je..nak buat apa? baca la balik point 8 dengan 9..hehehe..

14. Selain dari tu,ofcozz laa nak tanggung mak den..tak banyak,sikit2 pun jadilah buat masa ni..Tak banyak yang aku bagi kat mak aku buat masa ni,tapi adala sikit2 untuk berkat rezeki orang kata.. Ingatla, kalau korang dah berkerjaya tu,kalau ada mak ayah lagi,bagi la sikit2 untuk berkat rezeki korang tu.. Biasanya mak ayah kita ni tak mintak pun..tapi x salah pun kalau bagi kan..insyAllah x putus rezeki kita..

15. Setakat ni Alhamdulillah la, x pernah lagi la aku kebulur tak makan walaupun gaji aku ciput je..kalau xde duit sangat dah pun, ada je rezeki orang bagi..kadang2 ada orang  masak hantar makanan..sedap pulak tu...camane tak sayang..hehehe..

16. BTW..sekarang aku dah pakai kemeja size XL balik..harapnya maintain..hehehe..Cuak jugak ni, sebab tempat kerja baru nanti, hari2 lunch free..boleh jahanam diet aku..lauk kambing plak..perghhhh..ah sudah..

17. Sekarang ni aku dah slow sikit dah bab2 bola ni..tak bermakna aku x tengok n tak menyokong lagi dah team kesayangan aku, cuma memandangkan sekarang ni dah ramai "Otai" kat stadium mahupun dalam laman sosial, so aku sebagai insan yang tak "Otai" dan budak terkinja2 kat stadium ni malas nak pegi sangat dah..kasi laaa "Otai2" ni memenuhkan stadium since 1959..Aku, baik cari duit..lagi bagus..

18. BTW lagi, saat artikel ni ditulis, Pahang tengah Top League..tapi ntah kenapa,aku berharap Pahang merudum balik..sebab aku nak tengok sejauh mana "Otai"nya penyokong2 Pahang since 1959 ni..

19. Dah, cukup..haritu aku belek2 balik blog ni,rasa rindu nak menulis balik tu yang tulis balik nih..tapi haritu macam2 idea keluar, harini takde idea sangat plak..InsyAllah lepas ni kerap sikit kot..tengok laaa keje baru camane sibuk ke x sibuk..

20. Semoga kita semua sentiasa perbaiki diri dan kehidupan kita semakin baik dari hari ke hari..nasihat aku, kawin la cepat.. (tiba2)

21. Yang penting.. I Love you..yes You..


Mamat jiwang is back.. :P
Assalamualaikum... :)



"Kesempitan akan membuatkan kita keluar dari ruang selesa.."