Monday, August 18, 2014

Antara Suka & Terpaksa Suka

Assalamualaikum!

So sekarang aku ada alasan baru untuk menulis kat blog ni..Stress..

Apa khabar semua..sihat? Yeah..seronok cakap sorang2..Alhamdulillah abang sihat..

1- aku x ingat last aku update blog ni,aku kat mana..maksud aku tempat kerja.. nak refer balik pun malas..so biar lah..

2- sekarang aku berada di company ke - 2 untuk aku berkhidmat dalam hidup aku selepas Healwell..

3- Kalau dulu jawatan aku kat healwell adalah Brand & Product Assistants (graphic designer jugak sbenarnya) , kat sini jawatan aku adalah Graphic Designer..

4- Alhamdulillah, pendapatan bulanan naiklah sikit..boleh la menabung duit kawin lebih sikit..xdela boleh jadi jutawan dalam 30 tahun..tapi syukurlah..rezeki Allah bagi skrang ni...

5- Bagi seorang graphic designer, kalau x jumpa client yg datangnya dari "neraka" ( client from hell) , memang x sah la kan..well..asam garam dunia grafik..

6- Apa2 pun syukurlah, officemate kat sini lebih cepat aku suaikan diri, jumpa orang baru yang memberi ilmu baru..u know..getting better orang qatar cakap..terima kasih berbanyak2 pada kawan2 yang tlg aku masuk kat sini..

7- Tugas aku kat sini mencabar sikit dr dulu..sebab kat sini aku dah mula bekerja dgn client yg berbeza..dulu keje in house je..so agak bosan sikit..kat sini memang skill grafik tu akan bertambah la..memang mcm apa yg aku nak dulu..

8- Keje pun dah makin banyak..mcm yg aku nak dulu masa duk kat healwell keje x banyak smpai kadang2 rasa bersalah mcm makan gaji buta..

9- Tapi..aku xtaulah..makin lama aku makin x happy..bukan sebab kerja baru,orang baru, kerja bertimbun, stress dgn client etc..tapi aku rasa mcam dah jarang dapat menikmati hidup...

10- imagine this.. pagi bangun pergi keje..1 hari buat design..bila stress lepak dgn officemate cerita pasal mcam2 cara nak cari duit..dari citer freelance, ke forex sampailah ke emas..

11- Then jam 5.30 balik keje..sampai umah dalam pukul 6..lepas tu bukak pc..kadang2 makan smbil tgk movie gitu2..then tibalah malam hari..hadap lagi pc tu sambil2 reply msg customer, msg buah hati, borak lagi dlm group watsapp pasal emas tadi dan sbagainya lah..

12- then mata pun dah mengantuk aku pun tido..esok ulang lagi sampai lah hari jumaat..

13- orang rasa hari cuti tu heaven..tak lagi brader..imagine ni pulak.. bangun dlm kol 9 ( biasanya dah tersedar kol 9pg xleh tido dah) , then hadap pc..kadang2 bangun pagi tgk sekeliling, aku sorang2 diri sebab kawan2 umah keje sabtu..

14- tghari kalau rasa rajin, aku turun lah pegi lunch..naik balik hadap pc lagi..apa benda yg aku dok godek kat pc tu pun xtau lah..sampai lah petang..

15- then malam aku ngantuk, aku tido..same thing hari ahad..then isnin terus ulang yang tadi tu punya cerita..

16- aku tertanya2 pada diri sndiri..ni ke hidup yg aku nak..normal ke hidup aku ni? Kalau normal, kenapa aku x happy?

17- Jangan kata "ko pegi la tgk wayang ke, window shopping ke..."...sebab terus terang aku cakap, kadang2 aku x mampu nak buat menda tu..menda yg aku suka..x mampu..sebab kemampuan aku tu ada benda yg lebih penting utk aku guna..

18- Ya..tu lah yg aku nak tekankan dalam entry aku kali ni..aku dah x banyak buat benda yang aku suka..benda yang buat aku rasa sedang menikmati hidup..walaupun sekadar lepak minum dgn kawan2, borak merapu pun xpe janji aku happy..tapi dah xde..sebab jauh..

19- Then orang cerita2 kat aku cara2 nak ubah kewangan..forex, emas etc..aku kaji..research google habis2 pasal menda2 tu..then aku tau menda tu  betul..cuma risikonya bergantung kepada org yg kita buat tu jujur atau tak..

20- harapan aku, aku dah xnak kerja  bawah orang..aku nak kerja sendiri, buat bisnes sndiri, buat bisnes dgn isteri aku atau kawan2 aku atau sape2lah..asalkan aku dah x makan gaji..

21- Tapi..aku xtau lah..saat aku tgh semangat, orang menakut2kan aku..buat aku x tenang n x brani nak cuba sesuatu yang baru...yg mungkin dpt ubah hidup aku selama2nya..

22- Sumpah..aku tertekan hidup mcm ni..koa sara hidup makin naik, kos nak kawin makin naik, kos itu ini semua makin naik..tapi kewangan aku..

23- Aku ada baca, orang gaji RM4000 ke bawah duduk kt KL ni adalah miskin bandar..abih tu dgn gaji aku ni? Miskin apa? Kedana?

24- Setiap hari aku cuba senyum..positifkan diri sendiri..sorok jelah segala perasaan yg x sedap tu jangan bagi orang nampak..

25- Aku xtau kenapa aku tiba2 jd down mcm ni..maybe sebab sekarang aku kerap duduk sorang2 x berteman..x happy beb..sumpah x happy..

26- Aku suka pantai..sungai, tempat2 sejuk, tgk wayang, main boling etc..tapi aku duduk kat sini, aku x boleh n kadang2 x mampu nak buat smua benda tu..kejadah apa nak lepak sungai kat bandar ni? Nak lepak sungai klang tu? Hari2 boleh jumpa mayat..

27- Aku mampu berdoa je lah..supaya Allah bukak pintu rezeki aku supaya aku boleh kluar dr hidup mcm ni cepat2.. boleh kawin cepat2 at least ada teman..dab x payah nak kerja dgn orang, nak ikut arahan orang, nak ikut kehendak client yg mcm gampang..

28- Jangan risau..aku x bodoh lagi nak bunuh diri sebab depressed mcm robin williams walaupu  dia seorang legend..

29-Apa2 pun skrang ni aku dh boleh tulis blog kat HP..so maybe makin kerap la aku menulis kt sini.. kot..

30- Dah la..esok aku kerja..selamat malam semua..smoga hari2 kita semua akn datang lebih baik dari hari yg lalu.. Assalamualaikum..

31- I love you.. ( ye..awak yg x sihat tu..) sempat plak jiwang..


* Sebenarnya aku x suka jadi graphic designer..habis je degree azam aku  nk keje bidang lain..tapi je yg aku mampu setakat ni..ikut je la jalan ni..sampai bila..x pasti..nak xnak, aku terpaksa suka..

" Buat sesuatu yang kita suka..mesti kita akan happy n lebih nikmati hidup walaupun x kaya.."

2 comments:

  1. Salam. Jangan sedih2 bro. Mungkin rezeki tu datang lambat. Chill bro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..thank you.. insyAllah cuba bersabar..

      Delete