Wednesday, April 3, 2013

Bilakah Titik Perubahannya?

Assalamualaikum...

1. Apa khabar readers?sihatkah?sudah makankah?gembirakah?sudah kuruskah?sudah gemukkah? Alhamdulillah aku sihat,sudah makan,gembira so so, tak kurus, yes gemuk..ada masalah?Siapa sangka,aku kembali dengan entry kedua pada tahun ini walaupun rekod tahun 2012,aku kluar satu entry je setahun..nampak sangat sekarang ni aku xde kerja kan?nampak sangat kan?

2. Tiap2 manusia melalui proses perubahan sepanjang hidup..brape kali dah kita berubah? stakat ko nak belagak berubah dari gemuk ke kurus dengan aku x payah..makan kaki aku kang..(jeles)

3. Perubahan yang aku tekankan kat sini ialah perubahan sikap dan kematangan...bila kita sedar yang kita sudah berubah sikap dan menjadi semakin matang?

4. Aku walaupun umur tahun ni dah nak masuk 24, bakal pemegang ijazah, dah bertahun khatan, aku still rasa macam budak2 yang selalu lepak kat PV tanpa arah tujuan tu walaupun aku tau aku tak penah terpikir nak pegi lepak kat PV tu..best sangat ke?ha?ha!?

5. The point is, stiap manusia ni mesti, nak tak nak akan melalui perubahan yang pastinya effect dari pengalaman..Boleh kata semua manusia ni nak berubah, tapi apa yang menghalang?

6. Aku sentiasa nak mengubah diri aku lebih berguna n baik..tapi walaupun aku rasa aku xdela buat ,menda2 jahat sangat, aku still rasa aku ni manusia paling jahat..memang macam tu eh? korang semua pun berperang perasaan diri sendiri macam aku jugak ke?maybe normal la tu kot ek?ek??ek?

7. Sekarang aku nak cerita perubahan2 yang aku sentiasa impi2kan selepas aku rasa aku sepatutnya menjadi lebih matang di kala usia ini yang mana ada member2 aku dah beranak dua dah pun..aku still stalk maria ozawa senyap2..kakakakaka!!

8. Aku teringin jadi seorang yang berkeyakinan tinggi..tinggi gila sampai stakat nak jalan2 kat ECM tu sambil tak pakai baju tunjuk perut gelebeh aku ni pon tarak hal sebab yakin dengan perut aku tu,aku boleh buat awek2 cun bermimpikan aku tiap2 malam.. kepala hotak kau!

9. Keyakinan yang aku maksudkan ialah, yakin untuk berhadapan dengan apa2 pun..berani la lebih kurang..sebab apa?sebab sekarang aku still rasa "kalah" dengan beberapa orang kawan2 aku yang berani explore macam2 perkara lepas grad walaupun seorang perempuan.. Cari kerja dgn company besar, berani demand gaji, berani mengatakan "BOLEH" atas apa saja cabaran tugasan yang mungkin dibagi masa temuduga..

10. Aku? Cari kerja company biasa2, masa temuduga orang tanya nak gaji brape cakap tak tahu, tengok company nak kebolehan After effect terus pangkah..Aku boleh belajar,tapi tak berani..nampak?spender bukan? Tapi bagi aku lah, nak demand2 gaji sangat pun aku rasa tak layak dengan kebolehan aku..nak memilih kerja sangat pun, ko tak nampak brape juta lagi orang menganggur kat luar sana?sampai bila nak memilih?

11. Aku nak berubah jadi seorang yang pandai bercakap..ya,agak berkaitan dengan point pertama tadi..Aku walaupun nampak macam terer bercakap,tapi itu semua bila dengan kawan2 yang dah biasa kenal..Bila jumpa orang2 baru especially orang2 "besar" sikit dari aku, aku akan jadi seorang yang paling tak ramah skali dalam dunia..

12. Sebab apa aku nak pandai bercakap? sebab aku tengok bila orang pandai bercakap ni, orang mudah dekat..Kalau pandai bercakap ni, walaupun gemuk n x hensem macam aku,  stakat nora danish yang belakon peluk atas katil dengan rusdi ramli tu bukanlah masalah besar nak dapat..Diana Danielle masa belakon romen dengan Remy Ishak tu boleh mintak tukar aku jadi pasangan dia..(kau nampak,niat pon tak betul..)

13. Tapi bukanlah yang pandai bercakap besar semata2 tapi hampeh macam taik dan menggunakan kelebihan berkata2 ni untuk melakukan kemungkaran dan menganiaya orang lain..

14. Lagi satu,orang yang pandai bercakap ni,good in business..sesuai dengan cita2 aku..tapi apakan daya,aku ini seorang yang lebih banyak menggumam dari bercakap..

15. Perubahan yang ke-3 iaitu yang aku rasa boleh membantu aku untuk mencapai 2 perubahan awal yang aku inginkan tadi ialah...KURUS..bukan KURSUS...KURUS..

16. Aku dah melalui hampir 17 tahun hidup dalam kegemukan..lebih banyak kekurangan dari kelebihan yang aku rasa sepanjang duduk dalam badan ni..salah dua yang ia mempengaruhi sikap aku ialah tak yakin dan malas..

17. Ko tau kan Malas ni Nabi cakap penyakit paling kronik di dunia?

18. Walaupun aku rasa duduk dalam badan yang berat ni buatkan aku malas, dan aku rasa dengan mengecilkannya mampu membuatkan aku membuang sikap malas, tapi selalunya malaslah yang menghalang aku daripada mengecilkan badan ni...ko paham tak ayat aku? aku memang nak kasi korang berpikir sikit..

19. Tapi aku rasa itu cuma alasan..Ya,aku rasa aku cuma jadikan berat badan sebagai alasan punca sikap malas aku.. Aku pun xtau kalau aku kurus, aku boleh jadi rajin ke tak sebab aku tak pernah rasa kurus di usia kanak2 - remaja - sampai lah dah boleh jadi suami orang ni..

20. Yang aku pasti,kalau kurus, Self confident aku akan melonjak tinggi macam point aku no.8 kat atas tu..cuba skroll skejap..

21. Jadi nampakkah anda kaitan kurus dan impian perubahan yang aku inginkan dalam hidup aku saat ini??

22. Maka, setelah aku menggunakan Fat Burner API dan Lipo 6, kini biarlah aku beralih pula kepadaaaa...


23. Yaaa..aku mempunyai masalah mudah percaya dengan produk2 sebegini setelah melihat tutorial2 penggunanya.. F*ck it! Lets give it a try! esok insyAllah sampai ke tangan..jadi,gunalah fat burner extreme..hubungi nombor yang tertera!

24. Mesti korang rasa gampang kalau entry panjang2 mencarut merepek ni just untuk iklan menatang ni kan??hahaha..jangan risau..bukan..

25. Aku sudahpun tetapkan azam untuk gunakan menatang ni sebaik mungkin untuk membunuh segala2 lemak2 aku..tidak seperti cara aku gunakan menatang2 yang aku sebutkan sebelum ni..makan hari2 tapi duduk menghadap komputer..cukup gampang dan bangang..

26. Sebab apa?sebab menatang ni mahal la sial! kalau tak guna betul2, boleh jilat ludah sendiri..

27. Sampai di sini sahaja..segala tulisan2 yang tidak elok, lucah,mencarut dan sebagainya di atas,anggaplah gurau jee..hehehe..Semoga kita semua berjaya mendapatkan perubahan yang kita inginkan..InsyAllah..

"Ada tiga benda dalam dunia ni yang menghalang bakat. Satu rasuah, dua tak menepati masa, dan ketiga Cinggey.." 
- Jijo Alfonso Parreira Abdullah

Saturday, March 30, 2013

Kembali Menggoncang..

Assalamualaikum to all readers!! (bajet ramai follower..)

1. Korang cuba tengok balik last post aku kat blog ni bila..8 bulan yang lepas..apa maknanya tu? sama ada aku terlampau sibuk atau sudah xde idea or minat nak menulis merepek memaki hamun kat blog ni..Tapi malam ni apa aku buat kat sini setan!?

2. 1st of all,kalau adalah reader blog ni,aku ucap trimas la sebab masih ada hati n masih boleh pujuk hati tu nak click kat link blog aku ni..tak ada apa yang menarik pun aku nak tulis malam ni..tapi kalau tengok post aku lepas2,korang paham lah biasa aku mencarut pasal apa..

3. Post kali ni aku nak tiru style mahathir sikit menulis..pemerhatian aku,lebih menarik n mudah nak baca..betol tak? mesti la betolll..gua menulis style genius ni oi!

4. Aku tak taulah dah bagitau ke belum dalam post sbelum ni..aku skrang dah habis dah degree..sekarang aku dah berjaya dapat kerja besar kat kompeni besar sebagai penganggur..nakharomm la siot susah nak dapat keje..stakat ni baru pegi interview 2 tempat..tempat pertama kena hentam dgn bos company sbb aku macam x prepare, n yang kedua best sikit n harapan nak dapat macam besar..tapi ntah..tak dapat jawapan lagi..

5. Masa2 kesunyian n lonely xde kerja macam ni baru la rasa macam nak angkut beg pegi kelas balik..masa ni baru rasa seronok kalau pegi hadap layout pad n pensel buat sketches tiap2 hari..(biasanya tak buat jugak..), masa ni baru la rasa menyesal pegi kelas lalu depan awek cun2 taknak tegur sebab malu tak bertempat.. Masa ni baru la ko rasa nak peluk cium lecturer2 yang buat kerek dengan kau dulu n kau maki kutuk blakang2 bajet macam berani nak melawan..

6. Nak menyesal pun tak guna sekarang masa aku blajar pun dah habis..walaupun rasa nak pegi ke kelas smula, tapi aku dah tak sanggup lagi dah nak belajar..kalau boleh aku nak pegi kelas hari2 lepak2 dgn member, perabis duit PT yang aku dapat n ushar budak2 junior je sambil mntak no phone hari2..nak hidup macam tu smpai mati..boleh?

7. Masuk hari ni, dah dekat 2 bulan aku menganggur kat rumah..hari2 sebelum tido tengok running man episod yang sama berulang2 sebab kat umah xleh nak download internet slow..

8. 2 bulan jugak aku menjadi tukang buat ayaq kat restoran mak aku..ya, mak aku baru bukak restoran kecil di kuantan..cukuplah kot untuk menanggung isi rumah setiap bulan..sape nak rasa air aku buat datanglah kedai..orang kata mee kari mak aku paling sedap kat kuantan,kalah planet curry..orang cakaplah..jangan kata aku bongkak pulak..

Inilah rupa kedai mak aku..nak tahu lagi silalah click sini

9. Dah kerja kedai makan ni korang paham2lah bahana aku yang akan terjadi pada badan aku..ya..aku semakin gemuk sekarang..Pelaburan aku membeli pil2 fat burner boleh dikatakan menjadi taik begitu sahaja tanpa hasil lumayan..Janganlah salahkan aku..korang xtau betapa sukarnya mengawal nafsu serakah orang badan gemuk ni..selera boleh dikatakan mengalahkan singa cap kelapa laut afrika..

10. Kalau sebelum ini aku boleh berbangga bila boleh sarung balik kemeja size XL, sekarang kemeja XL tu pun macam nak taknak je bertuankan aku..celaka celaka celaka...

11. Tahukah korang dua sahabat aku yang selalu menjadi teman aku di kuantan ni skrang berkerjaya di Shah Alam menjadikan aku kesunyian macam gampang kat sini?

12. Mujurlah dengan pemberian BB1M pada bulan lepas dapat aku inzalkan ke arah pembelian buku yang lebih berfaedah untuk menjadi bahan telaah aku di kala aku nak menangis sorang2 dalam hujan di tengah malam..

Korang nampak betapa ulat bukunya aku sekarang walaupun kebanyakannya buku2 mencarut dari Lejen Press..

13. Tapi tahukah jugak korang kedai2 buku kat kuantan ni naharom tak best langsung dengan buku2 yang ntah daripada zaman batu keberapa...celaker tak reti nak update ke list buku2 baru kat pasaran? Aku nak cari cari buku berkaitan grafik pon macam gampang susah kat sini..

14. Kehidupan seharian aku masih belum lengkap selagi tak bukak facebook n cuba "merogol" status orang sebanyak mungkin tiap2 hari..kau nampak tak betapa tak gunanya aku masa berada di peringkat menganggur ni?

15. Setakat ni dulu caci maki aku untuk kali ni..takde idea nak maki lebih2 pagi ni..entah bila plak aku datang balik mencarut kat sini itu aku xtau..rasa macam seronok pulak menulis ala2 mahathir ni..rasa macam genius pun ada..

16. Bab cinta aku taknak sentuh macam selalu..orang kata bercinta ni biarlah senyap2 je, tutt tuutt dah smpai ke malam pertama kawin..lagipun takut ada yang terluka tengok aku bahagia..(bajet hot)

17. Mulai dari sekarang aku nak akhiri nukilan2 aku dengan wise word yang boleh jadikan pembaca2 aku ni manusia berguna sikit..

"Don’t ever wrestle with a pig. You’ll both get dirty, but the pig will enjoy it ". - Cale Yarborough