Sunday, July 15, 2012

Future Plan 101

Assalamualaikum..

Wah wahh wahhh...dekat 6 bulan jugak aku tinggal blog nih..ingat nak cukupkan setahun baru bukak balik entry baru.Tapi dah terbukak plak arini..hahaha..

Dekat seminggu dah aku balik kuantan untuk cuti sem terakhir sbelum masuk ke sem akhir sem depan (paham dok ayat aku?)..Sem lepas (sem 5) yang baru abis baru2 ni merupakan sem yang paling teruk,paling sucks,paling malas,paling takde mood bagi aku nak blajar..Start dari awal2 tu dah rasa macam rajin sikit dari sem sebelum,rupa2nya tak sampai sebulan dah nak jadi sem paling jahanam..sampai tahap aku rasa nak berenti la..tanya la budak2 rumah sewa,budak2 kelas yang rapat dengan aku entah brape ratus kali aku cakap aku give up,nak quit n meroyan petang2 membawak ke malam,bangun pagi esoknya sambung balik meroyan..perhhh tak pernah la rasa smpai macam ni..Kalau sebelum2 ni jiwa2 kacau ni datang bab2 gadis (bangang), tapi kali ni aku x tau amenda punca aku jadi cmni..

Lupa plak,bulan 2 aritu sempat la aku praktikal sbulan setengah (bangang ape praktikal sbulan stengah??tak sempat nak feel langsung!)..so mungkin sebab rasa x puas praktikal and dah rasa suasana kerja buat aku jadi malas dah nak belajar sem lepas.Bertambah plak dengan masalah tuan rumah sewa (penipu,celaka yg bukan tuan rumah sebenar) yang buat aku jadi x keruan kepala otak dok pkir nak pakai duit yang banyak di hujung2 sem.. Duit keluar keluar keluarrrrr tapi harammm x masuk2..menda2 ni buat aku lebih rasa nak kerja cari duit and rasa makin lama aku duduk blajar dengan hati yang x brape nak ikhlas ni,makin banyak masa aku terbuang..Tapi nak berenti pon rasanya dah terlambat..kalau nak brenti patutnya brenti awal2 aritu sbelum bertambah hutang dengan ptptn (hutang tetap hutang,xde mansuh2 duit rakyat)

Bab assignment xyah cakap la,memang aku rasa xde menda yang aku blajar sem ni sbb aku rasa macam banyak buat benda2 yang sama je dari diploma dulu..Soul,jiwa,semangat aku nak blajar tu dah boleh kata hilang 98% dah dari jiwa ni..Sampai aku akui,ada assignment2 grouping yang aku rasa aku sedikit sangat sumbangan dari aku untuk group..Boleh kata kalau aku xde pon xpe la kot..So aku mintak maaflah pada kawan2 group dgn aku yang aku x banyak sumbangkan..Aku prasan ada yang x puas hati n memang aku akui memang salah aku..Aku xtau nak buat mcam mana tapi memang minta maaf n terima kasihla banyak2 sebab menyumbang besar pada group sampai keje siap..At least certain part aku tolong jugak la kan..kalau prasan la,kalau x prasan xpe..tak besar pon..hehehe

Ni ada lagi satu sem nak tempuh ni..dengan bermacam2 lagi subjek2 yang buat aku tertanya2 "Aku masuk AD sebab nak elak subjek2 ni,apehal plak ada plak kat sini!!!??" Binawe betul..Thesis nak 5000 patah perkataan in english yeah ladies and gentleman, and nak masuk subjek major skrang kena interview2 plak..hadoiii..ape lok lak laaa~

Dahtu ni tengah2 cuti ni ingat nak cari keje part time kat shah alam,tapi macam takk jee..duk kuantan ni memang susah sket nak dapat keje..kat shah alam tu ada la 7E bawah umah tu nak pakai pekerja tapi takut raya x dapat cuti plok..duduk ari raya kat sana keje kat 7E tu ape kejadahnya akan gua rasa..hahahaha..tapi kurang2 dapat la 1k sbulan..

Sekarang ni bukan masanya dah nak pikir main2,nak pikir awek2,nak pikir seronok2..sekarng ni dah sampai maas nak pikir percaturan masa depan..nak cari duit,nak tanggung keluarga,nak kawen (ehemmm), nak pakai kete,nak beli rumah..kalau malas2 macam ni la takyah harap la nak sume tu...

So ape nak buat?? Sabar je laaaaaaa~

#orang cakap kalau plan2 ni biasanya tak jadi..so,follow the flow~
#keep calm and find money~
#Nak kurus, boleh ke kat kuantan yang penuh lemak ni?