Thursday, December 1, 2011

Bulan-bulan terakhir 2011

Assalamualaikum

hari ni 1 november 2011..lagi sebulan je lagi tamatlah sudah riwayat tahun 2011 yang hanya lahir satu kali seumur hidup...bagi aku tahun 2011 ni banyak menda yang x elok n malang bagi aku lebih dari yang elok..boleh kata besar jugak la dugaan n sdikit sbanyak ada la juga mengubah sikap seorang Anak Adam ni..xtau lah makin baik ke makin buruk tapi yang aku pasti dah berubah..aku bukan lagi aku yang dulu..yang terlalu baik,suka menolong,penyabar n mcm2 lagi..apa yang aku prasan ttg perubahan diri aku ialah makin baran, makin senyap, makin malas n dah serik menolong terlalu banyak..aku tak kata aku suka dengan perubahan2 tu tapi aku pon xtau kenapa aku jadi macam tu..mungkin aku x pernah diperlakukan macam mana aku diperlakukan di sepanjang tahun 2011 ni..ape2pon tahun 2009 tetap jadi ranking no.1 dalam tahun kedukaan bagi aku..tarikh 13 april 2009 jadi titik permulaan perubahan diri aku lepas aku kehilangan satu sumber semangat yang besar..tapi tahun 2011 aku yakin aku jadi semakin x terurus,terlalu leka dengan nikmat dunia..


sebelum 2011 aku x pernah rasa kekecewaan yang besar dalam dunia cinta..sebelum 2011 aku x pernah rasa kawan2 menjauhkan diri dari aku..sebelum 2011 aku x pernah rasa jasa n pengorbanan aku pada orang lain dilupakan macam tu je..sebelum 2011 aku x pernah rasa aku menyusahkan kawan2..sebelum 2011 aku x pernah kena khianat dengan orang yang aku anggap macam keluarga n sahabat..tapi skrang dah di hujung 2011,aku dah rasa semua tu...semua tu berlaku dalam 1 tahun 2011..semua tu aku dah rasa..tahun 2012 akan datang lagi 1 bulan..tahun tu aku yakin mesti lebih banyak dugaan2 besar..xtaulah aku dah sedia atau tak..nak tak nak aku kena hadapi..kehidupan di hujung2 tahun 2011 ni pun aku rasa lebih banyak hipokrit n lakonan semata2 dari aku..kegembiraan yang datang dari aku,aku tak rasa kegembiraan yang ikhlas..lebih kepada mahu menutup rasa gelisah dalam hati aku..tak tenteram..mungkin aku terlalu jauh berada dengan-Nya..

masuknya tahun 2012 bermaksud penghujung dunia smakin hampir..bukannya aku kata aku percaya kiamat 2012,tapi masuknya tahun baru bermakna dunia semakin tua n pengakhiran semakin tiba..aku x rasa kalau Allah tarik nyawa aku hari ni aku akan berjaya di akhirat..banyak sangat yang perlu aku perbaiki diri aku sebelum menyimpang lebih jauh dari jalan lurus..godaan semakin hari semakin banyak..tapi Alhamdulillah aku masih dapat jauhkan diri dari godaan2 tu..aku masih dapat membayangkan kalimah Alif Lam Lam Ha dan wajah2 ibu bapa aku,keluarga2 aku n kadang2 bayangan anak dan isteriku sbelum buat sesuatu yang x elok..aku xnak jika anak2 aku akan datang buat sesuatu yang x elok seperti yang akan aku lakukan..pepatah bapak borek anak rintik dan what goes around comes around selalu mengingatkan aku sebelum buat sesuatu..wanita yang baik untuk lelaki yang baik juga slalu memberi amaran kat aku..

kadang terpikir jugak,kalau aku ada anak satu hari nanti macam mana aku nak didik anak2 aku supaya mengelak dari godaan dunia seperti yang aku berjaya lakukan setakat ni??dunia sekarang bukan lagi macam dulu..sampaikan aku rasa rindu sangat dengan tahun2 persekolahan aku..saat Arwah Abah masih ada..saat aku masih belum kenal godaan dunia..saat keluarga aku sebelum melalui tahun kedukaan..penyesalan juga banyak dalam hati aku sebab tak melakukan sesuatu yang sepatutnya aku lakukan masa dulu..

tahun ni jugak pertama kalinya aku kena denggi..hahaha..x pernah terpikir kena kat aku last2 kena juga..tapi nasib la x teruk..tapi kalau dah sehari 4 kali kena amik darah,bayangkan plak duduk 3 hari..wat the fish??slama 3 ari tu aku berjaya kumpul 14 lubang jarum termasuk jarum2 yang x jumpa urat darah nak masuk air..hahahaha...family aku lak datang dari kuantan nak jaga aku..slalu aku rasa aku ni banyak menyusahkan keluarga aku terutamanya mak..sampai aku rasa malu sebab macam terlalu banyak bergantung pada mak..aku lak x pandai nak tnjuk macam mana aku sayang sangat n berterimakasih kat mak n kakak2 n abang2 ipar aku..xtau la setan ego mana yang masuk dalam badan aku ni..minta ampun mak..naim banyak nyusahkan mak..kadang2 naim tau kalau mak terasa hati dengan naim..tapi tu x gambarkan prasaan sebenar naim kat mak..kat kakak2 aku pon,slalu aku wat garang2..tapi slalunya garang2 gurau je..bukannya aku marah betul2 pon..cuma aku lebih banyak senyap n kurang bercakap..xtau la nape aku xleh jadi macam orang kamal n family dia yang mulut slalu pot pet pot pet bila dengan keluarga..bukannya aku xnak..tapi macam x reti..haihh~~

lastly nk cakap,bersedia lah untuk terima perubahan karekter aku..aku x rasa aku bole jadi terlalu baik macam dulu (dengan orang lain la,dengan family aku tak..),sebab aku macam dah serik jadi terlalu baik dengan orang last2 orang pijak kepala..mungkin selama ni aku terlalu simpan belang aku kot..

Ape2 pon selamat tinggal 2011..dan harapnya 2012 akan jadi lebih baik untuk aku..have a good day.. :)


p/s: post kali ni macam emo sket..sorry..hehehe..

Thursday, October 27, 2011

Pagi yang gelap..

Asslamualaikum..

wow,dah brape lama aku x tgk blog ni. Padahal hari2 aku on9..hahaha..bukan ape,rasa dah macam malas plak nak tulis2 ni dah..rasa cam xde tujuan..tapi peduli la kan,aku anggap blog ni mcm diary on9 aku laa..hehe..

Sejak 2 minggu ni hari2 hujan..pagi panas petang ujan macam pagi yg panas tadi x wujud..Alhamdulillah la,cuaca pon sedapp je..tapi yg jadi masalahnya dia buat aku lemau nak buat keje..lemau nak buat keje ni aku x rasa sbb cuaca,tapi sebab cuti 4 bulan tanpa pelajaran tu yang buat aku lemau giler babeng..serius beb..LEMAUUUU~..cuti skejap susah,cuti lama pon susah..haiyoo..ape nak jadi?

lepaih tu nak cita ni,mcm aku dok cakap sbelum ni,pompuan ni time aku cari dia x dapek,time aku x cari..tuuuu diaaa...kejap mai kejap mai habaq hang..haduii..tapi apa2 pon aku masih teguh pendirian lagi..NO GF UNTIL U GOT UR OWN STUFF..boleh ke??hahahaha..insyAllah..(tapi mencabar la jugak..hahahaha)

3 mggu lepaih x silap aku,ada seorang brader datang kat aku masa aku lepas kluar dr tempat makan..dia cakap "Dik,kalau abg tnjukkan adik cara utk kecilkan n trunkan size..(aih,awat nak kecikkan plak??) badan adik,dik minat x??"(owhh..size badan..ingatkan apa tadi..hahahaha!!!) aku pon cakap la "ofcoz la bang minat kalu kena caranya..". So short story cutting ulter,brader tadi tu agen Herbalife..korang penah dengar x??aii,penaja Barcelona xkan la hangpa xtau kan??dia pon tnjuka la gambar dia sbelum ni..gemuk lagi dari aku..so bila aku kata minat tu,dia pon bagi kad,then mntak jmpa nanti ramai2..kire mcm briefing la..aku ckp ok je laa..dalam ati tu mmg nak la sangat..tapi smpai skrang ni x sempat lagi nk jmpa brader tu..tapi aku ada la tanya kt agen herbalife jgak aritu,dia pon dulu gemuk lg dr aku..pompuan..dia kata dia pakai 3 bulan je turun dekat 30kg..PERHHH!!..aku nak turun skilo smggu pon cam haram..tapi kosnya bole tahan laa..utk beli air shake dia tu,bajet sehari dalam RM20 utk 2 kali mnum,pagi n malam..menda ni tahan lapar kita n hadam makanan dgn cepat..kalo nak lagi cepat turun,mnum tu pastu exercise la..sket2 pon xpe...aku mmg tertarik,tapi tgk kos tuu..haihh~~entah laa...tengok la akan datang mcm mana..kalo ade rezeki tu aku pakai laa..smbil tu bole gak menang RM1000..kalo ade rezeki...

hari ni aku x rasa nak menulis panjang2..lagipon idea xde,hati pon tgh panas dgn FAM BANGSAT lagi pasal isu tiket..tapi aku nak mntak korang doa2kanlah aku dapt mencari ketenangan n keredhaan Allah S.W.T..pengakhiran dunia semakin hampir,aku takut x dapat bekalan utk ke sana nanti..doakanlah pintu hati aku tetap ke jalan Allah..

p/s:kalau hang baca ni Lan,aku nak habaq mai ni..Selamat berkonvo skali lagi..tahniah sebab hang mampu bersabar sampai hari ini tercapai..aku dah habaq,sesuatu yg berlaku tu ada sebab..tahniah la noo~~ :D

Sunday, August 28, 2011

Blog Baru..

Assalamualaikum..

Ntah ape menda yang merasuk aku arini,tiba2 dtg inspirasi nak buat 1 blog baru..mungkin pengaruh citer How i met ur mother tu kuat sgt kot dlm palotak aku ni..hahaha..apa2 pon give a try..hope korang boleh respond kat pole di blog tu or bagi sdikit komen samaada rancangan aku tu menarik atau tak..

sila ke --->http://himmw-mystory.blogspot.com/

Thanx.. :)

Saturday, August 6, 2011

Saya Diganggu "Pihak ke-3".

Kosman! 6 Ogos 2011.

Kuantan - Program pengurusan badan yang dirancang oleh Haris,22 selama 4 bulan sebelum ini hampir menemui jalan buntu. Hal ini diakui sendiri oleh beliau ketika ditemui semalam di Bazar depan Masjid Kuantan. Beliau yang sebelum ini telah menwar-warkan programnya itu kepada media terdekat bagi mengatur 1 program perubahan dirinya di blog beliau. Beratnya yang sebelum ini maintain di tahap 105kg telah naik kepada 109kg sepanjang 3 bulan bercuti. Bagaimanapun beliau kembali sedar akan musibah yang menimpanya cuba bangkit dengan mengawal pemakanannya selama seminggu dan jogging dari Masjid Negeri ke Dataram Merdeka. Hasilnya beliau berjaya menurunkan berat sebanyak 100g. Bagaimanapun,beliau seakan-akan alpa,riak,bongkak dan takbur dengan penurunan itu dan menjalani cuti panjang selama 2 minggu.

Sewaktu ditemuramah semalam,beliau mengakui bahawa ada pihak ke-3 yang cuba mengganggu programnya itu. "Selama saya berada di Perak selama 3 tahun,saya dapat mengawal pemakanan saya dengan baik. Kadang2 saya cuma minum air sahaja dalam sehari dan menjadikan friskies sebagai sarapa pagi bersama susu. Namun halangan hebat amat sukar dihadapi di Kampung selama bercuti ini apabila jelas Syaiton terlalu kuat menggoda saya mencari makanan kegemaran saya yang sukar ditolak.Kadang-kadang saya akan didatangi oleh lembaga kuning yang menyeru saya supaya makan tanpa henti sepanjang 4 hari", kata beliau kepada wartawan. "Selain itu pemergian kawan saya yang merupakan trainer ikhlas saya iaitu Kamal,22 ke tempat belajar sedikit sebanyak mengganggu semangat saya. Tambahan pula rakan saya Lan,22 pula selalu menggoda saya melakukan perbuatan terkutuk dengan makan burgermbira di waktu petang di Pantai Batu Hitam yang spatutnya menjadi waktu jogging saya".

Haris dikelilingi wartawan yang mula memanggil abang2 yang berniaga di bazar itu bagi menggertak beliau menceritakan hal sebenar kepada media.


Lan yang juga turut bersamanya semalam turut mengakui jeles sekiranya berat badan rakannya itu turun. "Saya taknak dia menjadi lebih hensem dari saya,sebab saya tahu ini akan menghalang pandangan-pandangan gadis tehadap saya sekiranya kami keluar bersama".

Lan ternyata gembira apabila gadis2 mula mengalihkan tumpuan terhadap beliau atas kegagalan Haris dan juga gembira badannya sudah turun 2.5kg berbanding rakannya membuatkan dia berasa dirinya sangat hensem berbanding sebelum ini.

Namun Kamal menolak sekeras-kerasnya dakwaan Haris bahawa programnya terganggu dengan pihak ke-3 dan mengaanggapnya alasan semata. "Saya tengok dia ni semangat ada,cuma nafsu kudanya membuatkan beliau mudah patah semangat. Saya akui dia ni memang berpotensi menjadi seorang "Player" yang berjaya,namun keadaan fizikalnya sedikit sebanyak menghalang hasrat dia untuk menjadi seperti saya". Kamal juga sempat memberikan nombor telefon beliau kepada wartawan perempuan yang bertugas bagi membuktikan kewibawaannya sebagai bekas player yang berjaya.Bagaimanapun wartawan berwajah Lisa Surihani itu menolak dengan baik memandangkan beliau sudahpun bertunang membuatkan Kamal berlalu pergi sambil melepaskan penumbuk di tong sampah berhampiran.

Kamal jelas berang apabila skill beliau diperkotak-katikkan oleh wartawan kami setelah nombor telefonnya ditolak.


Ditanya mengenai bagaimana pendapat beliau mengenai hala tuju programnya itu,beliau berkata, "Saya cuba menjadikan bulan puasa ini sebagai 1 cara mengurangkan berat badan sebelum bermulanya semester baru. Namun begitu,lauk pauk dan juadah berbuka yang dijual sedikit sebanyak mengganggu proses ini. Saya juga cuba melakukan jogging di malam hari selepas Terawikh. Namun mengikut perancangan program itu hanya dapat dijalankan 4 tahun lagi. Bagaimanapun saya cuba menjadikan rancangan "The Biggest Loser" sebagai inspirasi saya memandangkan rancangan itu masih membuatkan air mata saya menitik walupon sekadar melihat alat penimbang gergasinya".

Wartawan juga sempat bertanya mengenai gosip cinta beliau. "Saya rasa belum masa lagi untuk saya bercinta memandangkan banyak lagi tanggungjawab saya yang lain. InsyaAllah sampai jodoh saya takkan sorok".

Saturday, July 16, 2011

Antara langkah-langkah yang boleh diambil oleh pihak yang berkenaan untuk melihat setiap penyokong Malaysia menyarungkan jersi kebangsaan di stadium

Assalamualaikum..

Sekarang ni tengah hangat 3 kelab EPL yang datang ke Malaysia untuk melakukan "Persembahan Koir" mereka di sini..Semua peminat2 bolasepak Malaysia yang sudah dimabukkan dengan kelab2 EPL sejak bertahun2 menjadi sangat teruja dengan kedatangan kelab2 ni..Apa yang nak diceritakan kat sini bukan pasal nak buat bantahan ke apa..smua tu dah telambat dah..nak tak nak yang membantah dan memboikot perlawanan2 persembahan ni kena tengok jugak pasukan kebanggaan negara ni akan dimalukan sekiranya pasukan kita kalah di tangan KELAB2 ni..(standard permainan mereka memang jauh lebih tinggi,tapi taraf mereka msih di bawah sebuah pasukan kebangsaan mana2 negara pon even pasukan yang menduduki ranking terbawah dunia)..

Namun begitu,yang menjadi isu di sini,mengapakan penyokong dan peminat2 bolasepak di Malaysia ni susah sangat untuk menyarungkan jersi kebangsaan yang belambak2 dijual sama ada di stadium,butik nike or on9...bukan mahal pon..murah jee...yelah,bukan semua mampu nak beli yang ori kan..tapi yang ori pon jauh lebih murah daripada harga jersi kelab2 ni yang ori..Jadi soalnya,kenapa??kenapa??kenapa!!??

Mungkin orang cakap "alah,aku pakai je jersi kelab,tapi jiwa aku Malaysia!!"..or ada yang cakap "alaa,pasal jersi pon nak kecoh???apa ada pada jersi??janji aku tetap sokong Malaysia!!"..okay,mungkin betul..tapi soalnya disini,adakah pemain2 atas padang tu tahu anda menyokong mereka sedangkan baju yang anda pakai tu adalah milik pihak lawan mereka??tahu tak peranan baju yang penyokong pakai di stadium tu pada mental setiap pasukan or pemain??menda macam ni dah di didik sejak skolah lagi la..kalo sukan korang rumah biru,mesti korang akan pertahankan warna korang kan??adakah anda sanggup memakai baju merah,kuning or hijau??silap2 kena lepuk dengan member2 rumah biru anda..hahaha..tidakkah anda rasa pemain rasa disayangi dan bersemangat bila melihaat stadium diwarnai dengan jersi yang mereka sarung demi mempertahankan maruah negara??malahan King Gopal seolah2 merayu kepada penyokong untuk menyarung jersi negara bagi menyatakan sokongan mereka..Rayuan Sang Raja. Bukan tu saja,malahan penyokong2 gak ada yg mengejek masa game lawan Arsengal sabtu lepas..Murka Sang Raja..

Jadi kat sini aku ada sdikit idea macam mana nak bagi penyokong2 Malaysia ni menyarungkan jersi kebangsaan/t-shirt/baju/jersi yang langsung x berkaitan dengan kelab2 atau pasukan luar negara...

1. Pihak berkenaan menyediakan 100,000 jersi Malaysia untuk dijual dengan harga serendah RM1 beserta dengan pakej percutian..Yela,orang kita kan pantang dengan barang murah beserta hadiah..

2. Kalo dah jual singgit pon xnak bagi free jelah 100,000 jersi tu..yela,orang kita kan pantang dengan menda2 free ni..

3. Merampas sebarang baju/mafla/bendera pasukan lawan yang dipakai/dibawa oleh rakyat Malaysia..tapi berikan mereka jersi yang 100,000 tadi tu..

4. Dah bagi free pon tak nak,mintak kerajaan kerahkan askar2/polis/rela/FRU untuk paksa diaorang pakai jersi tu sbelum masuk ke stadium..

5. Sapa2 yang degil jugak,mintak perintah mahkamah untuk buang kerakyatan mereka..tapi jangan hantar ke negara lain selain negara pasukan kesayangan mereka..(kesian gak nak anto ke pedalaman afrika tu kang x dpt tgk bola..)

Kalo lima2 langkah kat atas tu digunapakai kat Malaysia ni,korang boleh bayangkan betapa susahnya nak tengok penyokong2 malaysia ni setia menyarung jersi kebangsaan..Dah macam duduk bawah pemerintahan komunis dah..hahaha..Langkah2 kat atas tu bukanlah aku listkan untuk merayu pihak berkenaan ikot ke apa..cuma aku nak menggambarkan betapa susahnya penyokong kita nak menyarungkan warna sendiri..Ultras tu lain cerita la,diaorang x pakai jersi Malaysia sebab ideologi mereka..tapi jiwa mereka dengan pasukan mereka tak dapat dinafikan lagi..kalo tak pecaya try join diaorang..xnak join pon cuba kaji dulu ideologi mereka..baru korang layak kritik mereka..

Akhir kata,tulisan ni bukan aku tuju kat sapa2 direct atas muka..siapa makan cili dia rasa pedas la kan..kalo terasa gua minta maaf la..Sape yang terasa lebih2,aku peduli apa...1 soalan je..ANDA MARAH,BENGANG,SAKIT HATI BILA KELAB2 KESAYANGAN ANDA TU DIKRITIK DAN DIKUTUK HEBAT..SOALNYA,APA KAITAN ANDA DENGAN KELAB TU??

-Selami akal,selami hati,selami lautan dalam..renung-renung kan-

Monday, June 20, 2011

HeLL Yeah!!This is our History!!

Assalamualaikum..

Aku xnak cakap banyak2,apa yang aku nak cakap,memang kepuasan giler babi pegi kelantan..Elephant Army Ultras (EAU) juara futsal tahunan Ultras Malaya(UM) edisi ke-2 di Kota Bharu walaupon ini adalah penyertaan yang pertama n akan jadi tuan rumah edisi yang ke-3..Tahniah buat pengurus n pemain2..aku dok tepi mampu sokong je,main kang takut kalah plak..hahaha..

dan untuk sejarah malam berikutnya,aku xnak citer panjang2,saksikan sendiri detik2 sjarah ni..This is Hell!!


The National Anthem moment

Our History Curva





Be proud with our firm..
And,the last 1,the special one for me..yeah,if u know me well u'll find someone u may know..haha

p/s:gambar2 ni bukanlah gambar2 dari aku,bahkan kamera pon aku x bawak..tapi ianya hasil dari mereka2 yg sangat berseni dlm fotografi..credit utk mereka2..ini baru sikit,insyAllah akan ada lagi yg menyusul..Thanx for watching..ur just about watching one of the history..

Sunday, June 12, 2011

Second chance

Assalamualaikum

sebab kau kawan lama dgn aku,and aku pon kesian tgk ko skrang,aku buang segala kata2 nista aku..sebab aku rasa mesej aku dah sampai..kalau betul nak berubah,kau buktikan..
i give u another and the last chance..i don't wanna see any kind of that attitude anymore..the other things,let it be..

thank you..

p/s:i hope u didn't do anything stupid after reading my writing before..

National Mission

Assalamualaikum n Salam sejahtera..

Dah lama sangat aku x jengah blog aku nih..nak kata sibuk tak,cuma malas nak menulis..hehe..da dekat 2 bulan dah gua cuti panjang nih,tapi haremm 1 vacation pon x pegi lagi..haih..ni smua gara2 sahabat dunia akhirat aku yang sorang tu sibuk short course..kalo tak da lama da kitaorng jejak pulau mane2..takpe,gua tunggu...

OK,skrang ni aku tgh excited untuk ke KELATE pada 17hb ni for big event..and pada 18hb ni gua dan rakan2 akan menggegarkan Stadium Kelate(aku x tau nama penuh stadium tu..hehehe) masa perlawanan persahabatan Malaysia dengan Mnyanmar..THE REAL INTERNATIONAL FOOTBALL FRIENDLY..bukan dengan kelab2..(xleh cakap kelab apa sebab kt sini ramai rakyat luar negara)...pada yang sedia na tengok live tu silalah bersedia kerana malam tu akan jadi 1 lagi sejarah dalam bolasepak Malaysia..Menang kalah blakang kire,janji kita rakyat Malaysia,Malaysia kita punya so tanggungjawab kita untuk sokong and jaga maruah pasukan n negara..Jadi bersedialah rakyat2 jelata semua..Its football fever month!!!

that's all,maybe lepas balik dari kelantan nnti aku akan update crita2 kami di sana..t'care guys,thanx for reading...

Sunday, May 8, 2011

The Bro Code (Article 1 - 150)

Assalamualaikum..

Korang pernah tengok tak citer How I Met Your Mother??kalo korang penah tgk n mmg slalu ikot citer ni korang mesti dah paham punya ttg prangai Barney Stinson lakonan Neil Patrick Harris..n korang pon mesti penah dengar ttg "The Bro Code"..well,The Bro Code ni kononnya ditulis oleh nenek moyang si barney ni la masa tahun 1777..hahaha..well,aku nak tulis kt cni kod2 tu..kod2 ni semua mcm praturan or undang2 antara "Bro-bro" kat dunia ni la..undang2 yg perlu diikut supaya hubungan bro dengan bro lain ni ada undang2..hahaha..tapi guys,jgn amik serius sangat..sekadar gurauan n suka2 jee..tapi bagi aku ada yang mmg boleh pakai pon undang2nya..hahaha..panjang tau isinya..kalo larat baca,baca la smpai abih..hehehe...

The Bro Code

1) Bros before hoes. The bond between two men is stronger than that between a man and a woman because on an average, men are stronger than women. That’s just science.

2) A bro is always entitled to do something stupid as long as the rest of his bros are all doing it. For example... If only one Spanish dude were to run down the street in front of a bunch of angry bulls, people would have been like "Dude, come on!!". The license to be stupid is why we have bros in the first place.

3) If a bro gets a dog, it must be atleast as tall as his knee when full grown. Corollary to this states, naming a lap-dog after a pro-wrestler or a character from a Steve McLain movie does not absolve a bro from this article.

4) A bro never divulges the existence of the bro code to a woman. It is a sacred document not to be shared with chicks for any reason.

NOTE: If you are a woman reading this, first let me apologize: it was never my intention for this book to contain so much math. Second, I urge you to look at this document for what it is a piece of fiction meant to entertain a broad audience through the prism of stereotypical gender differences. I mean, sometimes it really is like we're from different planets! Clearly, no real person would actually believe or adhere to the vulgar rules contained within.* Those boots are adorable, b-t-dub.

5) Whether he cares about sports or not, a bro cares about sports.


6) A bro shall not lollygag if he must get naked in front of other bros in a gym locker room. Corollary to this states, if a bro gets naked in the locker room, all other bros shall pretend that nothing out of the ordinary is happening while at the same time immediately averting their eyes. When in doubt, remember the old adage. If your towel drops to the ground, so should your eyes.

7) A bro never sends a greeting card to another bro. There are no sentiments between two bros that cannot be articulated through the convenience and emotional distance of electronic mail.

8) A bro never admits he can’t drive stick even after an accident.

9) Should a bro lose a body part due to an accident or illness, his fellow bros will not make lame jokes such as "Gimme three" or "Wow!! Quitting your job like that really took a lot of ball!!" It’s still a hi-five and that bro still has a lot of balls, metaphorically speaking of course.

10) A bro will drop whatever he is doing and rush to help his bro dump a chick. It’s normal for a bro to get confused and disoriented when dumping a chick. For some reason he is worried she will become agitated or even violent after he calmly explains his desire to hook up with her friends. This is when a bro most needs his bro to remind him that there are plenty of chick in the ocean and that a breakup need not be hazardous, stressful or even time- consuming. How to dump an chick in 6 words or less...

- “Maybe try a side salad instead."

- “Cute!! You ‘re growing a moustache too!!"

- “She looks like a younger you!!"

- “I will finance a boob job."

- “Sorry I threw your shoes out."

- “Your sister let me do that!!"

11) A bro may ask another bro to help him move. But only after first disclosing an honest estimate on both time commitment and number of large furniture pieces. If the bro has vastly underestimated, either his bros retain the right to leave his possessions where they are, in most cases stuck in a door-way.

12) Bros do not share dessert.

13) All bros shall dub one of their bros his wingman.

14) If a chick enquires about another bros’ sexual history, a bro shall honor the Br-ode of silence and play dumb. Better to have women think that all men are stupid than to tell the truth.

15) A bro never dances with his hands above his head.

16) A bro should be able to recite anytime the following reigning champions: Super bowl, World series and Play Mate of the year.

17) A bro shall be kind and courteous to his co-workers unless they are beneath him on the pyramid of screaming. America was built on the backs of men and women who were yelled at to work harder and the tradition has been screamed to generation from generation. But you just can’t scream at anybody. You can only scream beneath you.

18) If a bro spearheads a beer run at a party, he is entitled to any excess monies accrued after canvassing the group.

Note: To avoid confrontation it’s a good idea to jettison the receipt before returning to the party.

19) A bro shall not sleep with another bro’s sister. However, a bro shall not get angry if another bro says "Dude, your sister’s hot!!". Corollary, it is probably better for everyone if bros just hide pictures of their sisters when other bros are coming over. When in doubt refer to the check list for bro-proofing your home.

20) A Bro respects his Bros in the military because they've selflessly chosen to defend the nation, but more to the point, because they can kick his ass six ways to Sunday.

21) A Bro never shares observations about another Bro's smoking-hot girlfriend. Even if the Bro with the hot girlfriend attempts to bait the Bro by saying "she's smoking-hot, huh?" a Bro shall remain silent, because in this situation, he's the only one who should be baiting.

22) There is no law that prohibits a woman from being a Bro. Women make excellent bros because they can translate and navigate the confusing and contradictory whims that comprise the chick code (Chick do have the chick code!!).

23) When flipping through TV channels with his Bros, a Bro is not allowed to skip past a program featuring boobs. This includes but is not limited to, exercise shows, women's athletics, and on some occasions surgery programs.

24) When wearing a baseball cap, a Bro may position the brim at either 12 or 6 o'clock. All other angles are reserved for rappers and the handicapped.

25) A Bro doesn't let another Bro get a tattoo, particularly a tattoo of a girls name. The average relationship between a man and a woman lasts 83 days. The relationship between man and his skin lasts a life time and must be nurtured because the skin is the largest and second most important organ a man has.

26) Unless he has children, a Bro shall not wear his cell phone on a belt clip.

27) A Bro never removes his shirt in front of other Bros, unless at a resort pool or the beach. Corollary, a bro with a coat of fur on his back, keeps that thing covered at all times even at resort, pool or beach.

28) A Bro will, in a timely manner, alert his Bro to the existence of a fight between two fellow human beings of the female variety. If an informed bro is unable to witness the fight first hand, a spotter bro is responsible for documenting and relating details of girl fight via pictures, video or, barring any other reasonable method, interpretive dance and/or pantomime.

29) If two Bros decide to catch a movie together, they may not attend a screening that begins after 4:40pm. Also despite the cost savings, they shall not split a tub of popcorn, choosing instead to procure individual bags.

30) A Bro doesn't comparison shop.

31) When on the prowl, a Bro hits on the hottest chick first because you just never know.

32) A Bro doesn't allow another Bro to get married until he's at least thirty.

33) When in a public restroom, a Bro (1) stares straight ahead when using the urinal; (2) makes the obligatory comment, "What is this, a chicks' restroom?" if there are more than two dudes waiting to pee; and (3) attempts to basketball toss his used paper towel into the trash can like a basketball...rebounding is optional.

34) Bros cannot make eye-contact during a Devil's Three-way.

35) A Bro never rents a chick flick.

36) DD: When questioned in the company of women, a Bro always decries fake breasts.

37) A Bro is under no obligation to open a door for anyone. If women insist on having their own professional basketball league, then they can open their own doors. Honestly they're not that heavy.

38) Even in a fight to the death a Bro never punches another Bro in the groin.

39) When a Bro gets a chicks number, he waits at least ninety-six hours before calling her. The reason is Bro-flation. An unreasonable increase in female expectations about how bros should act. You call a woman the next day, she tells her friends that you called the next day, and soon enough, women everywhere will expect guys to call them the next day. Before you know it, bros the world over will find themselves trapped in relationships and all because you couldn’t wait 96 little hours.

40) Should a Bro become stricken with engagement, his Bros shall stage an intervention and attempt to heal him. This is more commonly known as "a bachelor party."

41) A Bro never cries. Exceptions- Watching Field of Dreams, ET or a sports legend retire (only first time he retires).

42) Upon greeting another Bro, a Bro may engage in a high five, fist bump, or a Bro hug, but never a full embrace.

43) A Bro loves his country, unless that country isn't America.(boleh la tukar pada Malaysia tanah tumpahnya darahku...hehehe)

44) A Bro never applies sunscreen to another Bro. Exceptions – If the Bros are within 7 degrees latitude of the equator.

45) A Bro never wears jeans to a strip club. Reasons – a) Cloth pockets are roomier and elastic allowing for a thicker wad of cash. b) Denim clashes with the club’s leopard, zebra or other safari animal motif. c) One word, two syllables, three hours in the ER – Zipper. d) It’s a performance and deserves respect. e) You don’t feel it as much on your… you know what..


46) If a Bro is seated next to some dude who's stuck in the middle seat on an airplane, he shall yield him all of their shared armrest, unless the dude has (a) taken his shoes off, (b) is snoring, (c) makes the Bro get up more than once to use the lavatory, or (d) purchased headphones after they announced the in-flight movie is 27 Dresses. See Article 35.

47) A Bro never wears pink. Not even in Europe.

48) A Bro never publicly reveals how many chicks he's banged. Corollary – A bro also never reveals how many chicks another Bro has banged.

49) When asked, "Do you need some help?" a Bro shall automatically respond, "I got it," whether or not he's actually got it. Exceptions – Carrying an expensive TV, parallel parking an expensive car and loading an expensive TV on to an expensive car.

50) If a Bro should accidentally strike another Bro's undercarriage with his arm while walking, both Bros silently agree to continue on as if it never happened.

51) A Bro checks out another Bro's blind date and reports back with a thumbs-up or thumbs-down.

52) A Bro is not required to remember another Bros birthday, though a phone call every not and again probably wouldn't kill him.

53) Even in a drought, a Bro flushes twice.

54) A Bro is required to go out with his Bros on St. Paddy's Day and other official Bro holidays, including Halloween, New Year's Eve, and Desperation Day (February 13th)

55) Even in an emergency that requires a tourniquet, a Bro never borrows from or lends clothes to another Bro.

56) A Bro is required to alert another Bro if the Bro/chick Ration at a party falls below 1:1. However, to avoid Bro-flation, a Bro is only allowed to alert one Bro. Further, a Bro may not speculate on the anticipated Bro/Chick Ratio of a party or venue without first disclosing the present-time observed ratio.

57) A Bro never reveals the score of a sporting event to another Bro unless that Bro has thrice confirmed he wants to hear it.

58) A Bro doesn't grow a moustache. Exception – While shaving it’s more than ok for a Bro to keep the whiskers around his mouth till the end so that he might temporarily experiment with different facial hair configurations.

59) A Bro must always post bail for another Bro, unless it's out of state or, like, crazy expensive (Crazy expensive bail >(years you've been bros) x $100)

60) A Bro shall honor they father and mother, for they were once Bro and chick. However, a Bro never thinks of them in that capacity.

61) If a Bro for whatever reason becomes aware of another Bro's anniversary with a chick, he shall endeavor to make that information available to his Bro, regardless of whether he thinks his Bro already knows.

62) In the event that two Bros lock on to the same target, the Bro who calls dibs first has dibs. If both call dibs at the same time, the Bro who counts aloud to ten the fastest has dibs. If both arrive at the number ten at the same time, the Bro who bought the last round of drinks has dibs. If they haven't purchased drinks yet, the taller of the two Bros has dibs. If they're the same height, the Bro with the longer dry spell has dibs. Should the dry spells be of equal length, a game of discreet Broshambo* shall determine dibs, provided the chick is still there. *Rock, paper, scissors for Bros.

63) A Bro will make any and all efforts to provide his Bro with protection. Bro-tection forms a central pillar or, more accurately, a plastic coating for the central pillar of the Bro way of life.

While not legally or physically responsible for any repercussions of failing to provide protection, it’s not uncommon for a Bro to experience pangs of guilt after a fellow Bro becomes infected with a disease. Some of which, such as children, can last an entire lifetime.

64) A Bro must provide his Bro with a ticket to an event if said event involves the second Bro's favorite sports team in a playoff scenario.

65) A Bro must always reciprocate a round of drinks among Bros. Exception - A Bro is off the hook if a Bro orders a drink with an umbrella in it.

66) If a Bro suffers pain due to the permanent dissolution of a relationship with a lady friend, a Bro shall offer nothing more than a 'that sucks, man' and copious quantities of beer. A Bro will also refrain from pejorative commentary - deserved or not - regarding said lady friend for a period of three months, when the requisite BACKSLIDE WINDOW has closed.

67) Should a Bro pick up a guitar at a party and commence playing, another Bro shall point out that he is a tool.

68) If a Bro be on hot streak, another Bro will do everything possible to ensure its longevity, even if that includes jeopardizing his own records, the missing of work, or, if necessary, generating a realistic fear that the end of the world is imminent. Exception - Dry spell trumps hot streak.

69) Duh.

70) A Bro will drive another Bro to the airport or pick him up, but never both for the same trip. He is not expected to be on time, help with luggage, or inquire about his Bro's trip or general well-being.

71) As a courtesy to Bros the world over, a Bro never brings more than two other Bros to a party. Three Bros are cool - Three amigos, Three musketeers, The police, Apollo 13 Astronauts and the Three stooges. Four Bros are lame – Mount Rushmore, The Fantastic Four, The Monkeys and Michael Jordan’s team mates.

72) A Bro never spell-checks.

73) When a group of Bros are in a restaurant, each shall engage in the time-honored ritual of jockeying to pay the bill, regardless of affordability. When the group ultimately decides to divide the check, each Bro shall act upset rather that enormously relieved.

74) At a red light, a Bro inches as close as possible to the rear bumper of the car in front of him, and then immediately honks his horn when the light turns green. That way if another Bro is several cars behind, he'll have a better chance of making it through the intersection before the light turns red again.

75) A Bro automatically enhances another Bro's job description when introducing him to a chick. Chicks like to stretch the truth about their age, promiscuity and sometimes, with the help of extensive make-up and structural lingerie, even their body shape. As such, it is a fair game for Bros to exaggerate reality when asked about their Bro-fession.

76) If a Bro is on the phone with a chick while in front of his Bros and, for whatever reason, desires to say "I love you" he shall first excuse himself from the room or employ a subsonic barry white-esque tone.

77) Bros don't cuddle.

78) A Bro shall never rack jack his wingman. Rack jack is to steal your wingman’s chick. To commemorate and solidify the unbreakable bond between the Bro and his wingman, it is recommended that before going out, each face the other, place his left hand on the Bro code, raise his right hand, and recite the wingman pledge.

79) At a wedding, Bros shall reluctantly trudge out for the garter toss and feign interest for the benefit of the chicks present. Whichever Bro gets stuck with the garter shall light-heartedly pretend he's not mortified at the thought of being the next one to drop before scurrying to the bar for a very stiff drink and/or shots.

80) A bro shall make every effort to aid another Bro in riding the tricycle (engaging in a threesome), short of completing the tricycle himself. The total age of all the three should be less than 83.

81) A Bro leaves the toilet seat up for his Bros.

82) If two Bros get into a heated argument over something and one says something out of line, the other shall not expect him to take it back or apologize to make amends. That's inhuman.

83) A Bro shall, at all costs, honor the Platinum Rule: Never, ever, ever, ever " love" thy neighbor. In particular, a Bro shall never mix it up romantically with a co-worker. Exceptions – Coworker is an 8 or better, you are superior to the coworker, coworker dresses a little slutty, company recently sued for sexual harassment, someone makes a bet that you can’t, you are switching floors soon, you and coworker get stuck in elevator, coworker soon to be fired, coworker hits on you, coworker going through divorce, coworker not offended when you accidently email provocative self pictures to office.

84) Bro shall stop whatever he's doing and watch Die Hard if it's on TV. Corollary – Also the Shawshank Redemption, Top Gun, first half of Full Metal Jacket.

85) If a Bro buys a new car, he is required to pop the hood when showing it off to his Bros. Corollary – His Bros are required to whistle, even if they don’t know what they are whistling at.

86) When a Bro meets a chick he shall endeavor to find out where she fits on the Hot/Crazy Scale before pursuing her.

87) A Bro never questions another Bro's stated golf score, maximum bench press, or height. He can however, ask the Bro to prove it, traditionally in the form of a wager.


88) If a Bro, for whatever reason must drive another Bro's car, he shall not adjust the preprogrammed radio stations, the mirrors, or the seat position, even if this last requirement results in the Bro trying to drive the vehicle as a giant praying mantis would.

89) A Bro shall always say yes in support of a Bro.

90) A Bro shows up at another Bro's party with at least one more unit of alcohol than he plans to drink. So if a Bro plans on chugging a six pack, he shall bring a six pack plus at least one can of beer. If the party sucks and/or there are too many dudes, the Bro is entitled to leave with his alcohol, though etiquette dictates he should wait until nobody is looking.

91) If a group of Bros suspect that their Bro is trying to give himself a nickname, they shall rally to call him by an adjacent yet more demeaning nickname.

92) A Bro keeps his booty calls at a safe distance.

93) Bros don't speak French to each other.

94) If a Bro is in the bathroom and runs out of toilet paper, another Bro may toss him a new roll, but at no point may their hands touch or the door open more than 30 degrees from fully closed.

95) A Bro shall alert another Bro to the presence of a chesty woman regardless of whether or not he knows the Bro. Such alerts may not be administered verbally. (The shoes tap, The eye redirect, The swift shin kick *D cups and up only, please*)

96) Bros shall go camping once a year, or at least attempt to start a fire.

97) Where a Bro went to college is going to kick his Bro's college's ass all over the field this weekend.

98) A Bro never lies to his Bros about the hotness of chicks at a given social venue or event.

99) A Bro never asks for directions when lost. Exception: A Bro may as for directions for a hot chick who seems to know the area. A Bro may ask for directions from a hot chick even if she also appears lost. A Bro may ask for directions from a hot chick even if he himself is not lost at all.

100) When pulling up to a stoplight, a Bro lowers his window so that all might enjoy his music selection. Corollary: If there happens to be a hot chick driving the car next to the Bro, the Bro shall pull his sunglasses down to get a better look. If he's not wearing his sunglasses, he will first put them on, then pull them down to get a better look.

101) If a Bro asks another Bro to keep a secret, he shall take that secret to his grave and beyond if the Bro discovers there is indeed life after death. This is what makes them Bros, not chicks.

102) A Bro shall take great care in selecting and training his wingman.

103) A Bro never wears socks with sandals. He commits to one cohesive footgear plan and sticks with it.

104) The mom of a Bro is always off-limits. But the stepmom of a Bro is fair game if she initiates and /or is wearing at least one article of leopard print clothing...provided she looks good in it...but not if she smokes menthol cigarettes.

105) If a Bro is not invited to another Bro's wedding, he doesn't make a big deal out of it, even if, let's face it, he was kind of responsible for setting up the couple and had already picked out the perfect wedding gift and everything. It’s cool. No big whoop.

106) Given an option on quantity when ordering a beer with his Bros, a Bro always selects the largest size available or shall never hear the end of it that night.

107) A Bro never leaves another Bro hanging.

108) If a Bro forgets a guy's name he may call him "brah","dude", or "man" but never "Bro".

109) When Bros attend a sporting event and see themselves on the JumboTron, they shall purse their lips and flex their biceps while informing the crowd that their team is number one, despite any objective rankings to the contrary.

110) If a Bro is hitting it off with a chick, his Bro shall do anything within his means to ensure the desired outcome.

111) If a Bro discovers another Bro has forgotten to sign out of his email the Bro will sign out for him, but only after first sending a few angry emails to random contacts and then deleting all sent messages.

112) A Bro doesn't sing along to music in a bar. Exception: A Bro may participate in karaoke. Exception to exception: No chick songs.

113) A Bro abides by the accepted age-difference formula when pursuing a young chick
Acceptable age difference formula: Chick's age = (Guy's age divided by 2) + 7

114) If a Bro must crash on his Bro's couch for an extended period of time, he shall offer to split the cost of toilet paper and the cable bill if said period exceeds two weeks. If he stays longer than a month, he shall offer to contribute some rent. If he stays longer than two months, he shall steam clean the couch or have it incinerated, whichever is more applicable.

115) A "clothing optional" beach doesn't really mean "clothing optional" for Bros.

116) A Bro shall not kill another Bro or that Bros’ chances to score with a chick.

117) A Bro never willingly relinquishes possession of a remote control. If another Bro desires a channel change, he may verbally request one or engage in the fools errand of getting up to manually change the channel. Corollary – It is fully expected that a Bro will try anything to gain possession of the remote upto and including an attempt to flatulate his Bro out of the room.

118) When a Bro is with his Bros, he is not a vegetarian.

119) When three Bros must share the backseat of a car, it is unacceptable for any Bro to put his arm around another Bro to increase space. Likewise, it is unacceptable for two Bros to share a motorcycle, unless said motorcycle is equipped with a sidecar...a Brotorcycle.

120) A Bro always calls another Bro by his last name.

121) Even if he's never skied before, a Bro doesn't trifle with the bunny slope. Corollary – If a Bro experiences a catastrophic wipeout, he can always blame his bindings or the conditions.

122) A Bro is always psyched. Always.

123) Two Bros shall maintain at least a three-foot radius between them while dancing on the same floor, even when reenacting the knife fight from "Beat It" which, I guess, two Bros shouldn't do anyway, or at least not very often.

124) If a Bro should shoot an air ball, strike out while playing softball, or throw a gutter ball while Browling, he is required to make some sort of excuse for himself.

125) If a Bro is driving ahead of another Bro in a Bro Train, he is required to attempt to lose him in traffic as a funny joke.


126) In a scenario where two or more Bros are watching entertainment of the adult variety, one Bro is forbidden from intentionally or unintentionally touching another Bro in ANY capacity. This may include but is not limited to: the high five, the fist bump or the congratulatory gluteal pat. Winking is also kind of a no-no.

127) A Bro will always help another Bro reconstruct the events from the previous night, unless those events entail hooking up with an ugly chick or the Bro repeatedly saying "I love you, man" to all his Bros.

128) A Bro never wears two articles of clothing at the same time that bear the same school name, vacation destination or sports team. Even in a laundry emergency, its preferred that a Bro go out half naked rather than violate this code...half naked from the waist up, naturally.

129) If a Bro lends another Bro a DVD, video game, or piece of lawn machinery, he shall not expect to ever get it back, unless his Bro happens to die and bequeath it back to him.

130) If a Bro learns another Bro has been in a traffic accident, he must first ask what type of car he collided with and whether it got totaled before asking if his Bro is okay.

131) While a Bro is not expected to know exactly how to change a tire, he is required to at least drag out the jack and stare at the flat for a while. If he needs to consult the car's ownership manual to locate the jack, he shall do so from inside the car, where he is not visible to passersby and where he can discreetly call a tow truck, after which it is recommended that he hide the jack by the side of the road so he'll have a legitimate excuse when the tow truck arrives.

132) If a Bro decides to let all of his Bros down and get married, he is required to invite them to the wedding, even if this directly violates the wishes of his fiancée and results in a "no sex" penalty or whatever lame domestic punishment couples might employ.

133) A Bro only claims a fart after first accusing at least one other Bro. Exception – Pull my finger.

134) A Bro is entitled to use a woman as his wingman.

135) If a scenario arises in which a Bro has promised two of his Bros permanent shotgun, one of the following shall determine the copilot: (a) foot race to the car, (b) silent auction or in the case of a road trip exceeding 450 miles, (c) a no-holds-barred cage match to the death.

136) When interrogated by a girlfriend about a bachelor party, a Bro shall offer nothing more than a disinterested "It was okay". A Bro can never bring a camera back from a bachelor party. The only memento a Bro is allowed to bring back is something that can be destroyed by penicillin.

137) When hosting, a Bro orders enough pizza for all his Bros.

138) A real Bro doesn't laugh when a guy gets hit in the groin. Exception: Unless he doesn't know the guy.

139) Regardless of veracity, a Bro never admits familiarity with a Broadway show or musical, despite the fact that, yes, "Broadway" begins with "Bro".

140) A Bro reserves the right to simply walk away during the first five minutes of a date. (Lemon Law).

141) A Bro can only get a manicure if (a) he's trying to sleep with the hot Asian woman performing the manicure, or (b) its been longer than a month since his last manicure. Its called the Bro Code, not the slob Code.

142) A Bro shall seek no revenge if he passes out around his Bros and wakes up to find marker all over his face.

143) When executing a high five a Bro is forbidden from intertwining fingers or grasping his Bro's hand.

144) It is unacceptable for two Bros to share a hotel bed without first exhausting all couch, cot, and pillows-on-floor combinations. If it's still unavoidable, they shall prevent any incidental spoonage by arm wresting to determine who sleeps under the covers. Once decided each Bro shall don as many lower layers as possible before silently fist bumping the other good night.

145) A Bro is never offended if another Bro fails to return a phone call, text or email in a timely fashion.

146) A Bro refrains from using too much detail when relating sexual exploits to his Bros. Providing graphic detail unconsciously forces your Bros to picture you naked and there is no coming back from that.

147) If a Bro sees another Bro get into a fight, he immediately has his Bro's back. Exception: If his Bro has picked a fight with a scary looking guy. If this is the third fight (or more) his Bro has gotten into that week. If the Bro has a note from a physician excusing him from having anybody's back.

148) A Bro doesn't listen to chick music...in front of other Bros. When alone, a Bro may listen to, say, a Sarah McLachlan album or two, but only to gain valuable insights into the female psyches, not because he finds her melodies tragically haunting yet curiously uplifting at the same time.

149) A Bro pretends to understand and enjoy cigars.

150) No sex with you Bro's ex. It is never ever permissible for a Bro to sleep with his Bro’s ex. Violating this code is worse than killing a Bro.

hahaha..letih tak bacaa??well guys,skali lagi gua ingatkan,ini semua gurauan semata2..jangan korang ikot betol2 plak mana yg x elok tuh..kalo korang ikot jgak gua x tanggungg..gua dah pesann..ingat Agama sket..hehehe...tapi mane yang baik tu ada logiknya n korang boleh ikot..ok then..thanx 4 reading..kalo minat bole la tgk citer ni,dalam klakar2 banyak jugak yang logik2 and mengajar psl hidup dlm citer ni..hehehe..Assalamualaikum.. :)

Thursday, May 5, 2011

Daddy's Home...

Assalamualaikum..

finally,saat yg dinanti2 tiba jugak akhirnya..baliklah aku ke tempat asalku untuk jangka waktu yang lama..in fact,ini la cuti yang paling lama sejak dari thun 2007 dulu masa diploma..3 bulan bercuti untuk ubah sgala2nya..

baru 1 sem degree and its SUCKS!!bukan kerana pelajaran,tapi sebab2 perubahan dalam hidup..dalam masa 1 sem macam2 menda jadi..mmg sama sperti yang dikatakan oleh mentor aku dulu.."percayala ckp saya,smpai masa nanti dlm group awk masing2 akan bwat hal masing..smua akan berpecah,ade yang dpt kwn baru,gaduh sama sndri,ada yg dpt pakwe baru..so be ready je la.." WTF,mentor aku ni ahli nujum ke apa??hahaha..yeah,exactly right..itulah yang terjadi spnjang 1 sem ni..kau gila ke apa?dalam masa 1 sem je kat shah alam ni hmpir semua menda tu jadi??Aku xtau sama ada mmg ni lumrah khidupan dok kat shah alam ni atau mmg dah tiba masanya utk smua tnjuk diri masing2 siapa diri kita sbenarnya..well,mentor aku bercakap berdasarkan pengalamannya dulu kat shah alam jgak..bkn la aku nak ckp shah alam ni pembawak ke apa,tapi maybe gaya hidup kat cni buat masing2 brubah..bila dah kenal orang baru,tempat baru so semua yang lama2 akan hilang cmtu je..stakat ni aku rasa aku x brubah apa2..aku tetap diri aku..cuma..apabila "sesuatu" dah berlaku,aku rasa aku dah kembali jadi Haris Adam 3 tahun yang dulu..yesss..Daddy's home..cukuplah 3 tahun aku jadi orang lain,jadi orang bodoh,jadi orang yang aku pikir2 balik,Tak normal mengikut hukum alam..yelah,3 tahun aku tak penah pandang pompuan lain tak kira cantik mana pon pompuan tuh..normal ke tuh?tak beb..tu bodoh,bangang namanya..so skrang aku rasa aku dah kluar dari watak tuh..and aku rasa life aku pon dah better stakat ni..and apa yg aku dah blajar spanjang 1 sem aku kat sini,JANGAN MUDAH PERCAYA DENGAN ORANG BARU!!tulah kesilapan aku yg terbesar bila aku buat org yang aku baru kenal ni mcm adik bradik..last2 dia tikam kau kat blakang..well then,mcm phrase favourite aku, "What goes around comes around"..hari ni kau buat orang,esok lusa jangan pelik menda sama jadi kat kau..we'll see..well thanx jgak utk kau,sebabkan kau aku rasa aku dah kenal semua sifat kawan2 aku yang sbenar..so semoga bahagia la ko ye..thanx a lot pada semua kawan2 aku yang setia kat blakang aku..xde korang mmg aku rasa aku akn terus jadi orang bodoh..

So buat masa ni aku xde rasa nak cari pompuan lagi (usha2 je macam manusia normal..hahaha)aku harap prancangan aku dalam cuti ni berjaya n akan bagi prubahan besar bila masuk sem baru 3 bulan lagi insAllah..wish me luck..

So,prancangan di waktu ccuti ni,insyAllah lepas konvo nanti awl bln 6 aku nak start keje..tapi tidak lagi dgn shell sebab dah serik..hehehe..insyAllah aku dpt keje as designer kt 1 agency kecil saje kt kuantan ni..aku nak cuba langkah baru yg lbih brani untuk pngalaman baru..dlm masa sama boleh mantapkan skill designer aku..and also,aku nak aktifkan diri dengan geng2 penyokong tegar bolasepak Malaysia n Pahang spanjang cuti ni..walaupon ada orang kata xde hasil pon buat semua menda tuh,aku rasa itu juga sumbangan kami pada pasukan negeri and negara..insyAllah..

ok then,aku pon xde banyak nak crita,rasanya apa yg aku crita tu cukup utk mnggambarkan keadaan aku skrang..hehehe..thanx 4 reading..Salam.. :)

Saturday, January 29, 2011

New Challenge..

Assalamualaikum guys..

yeahh..dapat jgak update..aku sangat2 lah xde masa nak update ke,nak on9 ke sejak masuk ke shah alam..dah masuk sbulan kat shah alam..well,at the begin nampak macam hard,letih,boring,kacau else.but i can see its now becoming more interesting to live in here..kiranya stakat ni aku dah boleh la sesuaikan diri kat sini..yang bestnya,baru sbulan kat sini dah macam2 menda yang jadi..haha..interesting..

stakat ni classmate2 aku sume okeh2 blake..the gud news is,aku,ayen,iqbal,paat,zue,amoy n wan still in the same class..haha..boleh kata macam dah takdir la sebab pembahagian kelas ni random and sangat2 kebetulan kitaorng dpat satu kelas..Alhamdulillah..and we're stick around together..same just like the old days.. :)

memandangkan banyak sngat menda yang jadi and aku pon ada yg dah lupa,so xyah lah citer eh..hehehe..skarang ni tgh cuti mid term..pas cuti ni aku dapat rasa mmg akan bz giler babes laa..tapi dlm masa yg sama dah byk plan2 utk aku buat lepas ni..cume satu je yang x bestnya..PTPTN LAMBAT..aishh..anda sendiri tahulah betapa ruginya apabila tidak berduit di kala cuti raya cina ni..sale belambak2 tapi xleh beli.tengok je laaaaa..hahaha..bukan nak shopping sakan pon tapi juz nak beli menda2 yang perlu..banyak lagi takde..takpe2..ada pros n cons nye..yg eloknya bila dapat lewat2 sket ni so awal2 ni buat aku jimat la sket..n bila dapat sedebuk tu kiranya dah boleh biasakan diri nak berjimat..cuti sem nnti pon xdelah sesak sangat..hehe..

haaa..aku ada satu cite berdasarkan peristiwa yang berlaku baru2 ni..
suma tahu x BAPOK ni ada macam2 jenis..ada bapok yang baik,yang keliru,yang kurang ajar,yang teraniaya,yang xde maruah,yang ada maruah,yang ada class,yang sampah,yang celaka,yang juz suka2 nak nmpak cntik and ada jugak yang kuat agama cuma keliru dgn identiti..n banyak lagi la jenis2 bapok ni..bapok ni dengan gay bagi aku xde beza pon cuma keras dgn lembut je..dlm post aku yg sbelum ni pon aku dah citer pandangan aku ttg golongan gay n bapok ni..mmg aku ada ckap yang diaorang ni x smestinya jahat cuma kadang2 confuse..jadi pada bapok2 kat luar sana,anda ni bapok yang bagaimana??golongan mana anda berada??aku tanya soalan ni saje je sebab baru2 ni ada kes skit dengan seorang bapok yang kurang ajar,celaka,bajet bagus and mengaku dirinya xde maruah..well..that's fine,itu hak dia nak jadi org xde maruah..tapi satu je,jangan sentuh budak2 aku..jangan nak ugut2 nak rogol,nak serang,nak ajar budak2 aku..kalau kau dah buat silap juz admit it..nak malu buat apa kan ko kata kau xde maruah??siap nak ajak2 plak brother2 kau serang budak2 aku??wahh..ganas la bapok ni..badan kecik je tapi kering..(kononnya)
tapi bagus la memandangkan diaorang pon dah setel(walaupon aku tgk mcm x setel lagi),so aku pon xyah lah nak pnjang2kan citer..tapi lepas ni agak2 la sket ye..anda kata anda ada ramai kabel besar2..wow..sangat takut..tapi sekuat2 seseorang tu pasti ada yang lebih kuat..so watchout..xyah la nak gaduh2 x puas hati sebab malu atas sebab salah yang anda dah buat..kitaorang tak pegi tampar kau pon dah kira baik hati..so terima kasih la kat kami ye??hahaha..bukan aku x hormat bapok2 ni..tapi bapok2 ni yang buatkan aku x hormat kat diaorang..so pikirla baik2 yeee

ok enough citer aksi,aku nak buat 1 sesi nasihat plak..hahaha..
well,ada orang cakap kat aku,"sampai masa nanti,korang mesti akan ikot haluan masing2"..maksudnya dlm relationship kitaorng kat sana..well,dia cakap berdasarkan pengalaman so menda2 tu memang berlaku..memang betul,hubungan aku dengan kawan2 aku kat sana mungkin boleh berubah kalau x dijaga dengan betul2..mungkin harini kitaorng stick together,jalan sama2,makan minum gelak n macam2 lagi la sama2..but x mustahil satu hari nanti sume tu brubah..masing2 dah ada haluan masing2,mungkin ada yg jmpa pakwe ke,awek baru ke n sume hubungan tu brubah..well,semestinya secara pribadi aku x suka langsung kalu sume tu berlaku..mmg satu bala la kalo sume tu jadi..so aku harap2 sangat pada sume kawan2 aku kat sana..PLEASE PLEASE PLEASE for a million time,never let that happen..coz i love u guys so much..jangan mudah percaya dgn cakap2 orang..apa2 yang tak puas hati juz terus terang n straight to da point..aku tahu korang pon sayangkan hubungan kita sume..so jagalah dengan baik..kalo korang gadoh2 siap aku lempang sorang2..hahaha..kidding..

k lah,x tahu nak merepek apa,ada banyak lagi citer tapi aku rasa xyah lah citer..maybe sampai masa nnti..ape2 pon aku x sabar nak tgk 1st game liga super malam ni..yeahh..terbaekk..thank god aku cuti masa 1st game season ni..hahaha..hope season ni lbih baek utk Tok Gajah n lebih baik utk bolasepak Malaysia..

ok guys,t'care n enjoy urself spanjang cuti..Love u guys so much..salam.. :)